DünyaGenelManşetSiyaset

İngiltere’de Muhafazakar Parti liderliği için ilk oylama bugün yapılacak

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesi sonrası, partinin milletvekilleri arasında ilk oylama bugün yapılacak.

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesi sonrası, partinin milletvekilleri arasında ilk oylama bugün yapılacak.

Parti liderliği için en az 20 milletvekilinin desteğini alan sekiz aday yarışıyor.

Bugünkü ilk oylamada 358 milletvekilinden 30’unun desteğini alamayanlar elenecek.

İkinci tur oylamanın Perşembe günü, ihtiyaç duyulursa üçüncü tur oylamanın da 18 Temmuz Pazartesi günü yapılması planlanıyor.

Son iki adayın 21 Temmuz Perşembe gününe kadar belirlenmesi hedefleniyor. Ardından yaklaşık 160 bin Muhafazakar Parti üyesi, iki isimden birinin parti lideri ve başbakan seçilmesi için oy kullanacak. Seçimin galibi 5 Eylül’de açıklanacak.

Adaylar dün akşam Parlemento’da 12’şer dakikalık bir konuşma yaparak, Muhafazakar Parti milletvekillerinden destek istedi:

Parti liderliği için yarışan adaylar;

  • Dışişleri Bakanı Liz Truss
  • Maliye Bakanı Nadhim Zahawi
  • Ticaret Bakan Yardımcısı Penny Mordaunt
  • Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak
  • Eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt
  • Suella Braverman
  • Kemi Badenoch
  • Tom Tugendhat

Raab ve Shapps’tan Sunak’a destek

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps yarıştan çekilip, Rishi Sunak’a destek verdiğini açıkladı. Başbakan Yardımcısı Dominic Raab da Sunak’a destek verdi.

Raab, Sunak’ın, İngiltere’yi zorlu ekonomik dönemde yönetecek kabiliyete sahip olduğunu söyledi.

Kültür Bakanı Nadine Dorries ve Brexit’ten sorumlu Devlet Bakanı William Rees-Mogg ise Truss’a destek verdiklerini açıkladı.

Johnson, liderlik yarışında ‘hiçbir adayı desteklemeyecek’

Başbakan Boris Johnson Pazartesi günü Muhafazakar Parti liderliğinden istifası sonrası ilk kez gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Boris Johnson’a, liderlik yarışında hangi adayı destekleyeceği soruldu.

Johnson bu soruya, “Destek vererek hiçbir adaya zarar vermek istemem” yanıtını verdi.

7 Temmuz’da istifasını açıklayan ve partisinin yeni lideri seçilene dek başbakanlık görevini sürdüreceğini duyuran Johnson, kabinesindeki bakanları kendisinin yanında olmaları için ikna etmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söylemişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu