DünyaGenelManşet

İngiltere’de ‘sanal hastane’ dönemi! İnsanlara kutuyla gönderiyorlar

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkede devam eden sağlık krizinin çözümü için 'sanal hastaneleri' devreye soktu. Buna göre yarım milyondan fazla hasta evlerinde tedavi görecek.

İngiltere’de uzun süredir devam eden sağlık krizi çeşitli salgınlarla ve sağlık personelinin grev yapması nedeniyle derinleşiyor.  Hükümetin bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Başbakan Rishi Sunak, sorunun çözümü için sıra dışı bir adım atmaya hazırlanıyor.  İngiliz vatandaşları bir süre öncesine kadar anca filmlerde gördükleri sahnelere artık alışmış durumda. Hastaneye gidip bir doktor ile görüşmek için ortalama 12 saat bekleyen insanlar, muayene odaları yerinde hastane koridorlarında, bekleme odalarında ya da ambulansların arkasında tedavi ediliyor. Ulusal Sağlık Hizmeti’nin (NHS) yayınladığı verilere göre, Aralık ayında hastaneye giden 54.000 kişi acil servise kabul için 12 saatten fazla beklemek zorunda kaldı.

HASTALAR ‘SANAL HASTANEDE’MUAYENE OLACAK

İngiliz hükümeti bugün yapacağı açıklama ile yılda yarım milyondan fazla hastayı ‘Sanal Hastane’ servislerinde tedavi etme planını duyurmaya hazırlanıyor. Acil bakım reformu planının bir parçası olan sanal hastaneler için önümüzdeki kışa kadar yaklaşık 3.000 sanal yatak oluşturulacak. Uygulamanın sağlık hizmetleri üzerindeki üzerindeki yoğun baskıyı kaldırması bekleniyor. Sanal hastanelerin kurulma amacı yaşlı ve sürekli bakıma ihtiyaç duyan hastaların hastaneler yerine evlerinde tedavi edilmesi.

KUTUDA NE VAR? 

Hükümetin planına göre ‘evde tedavi görebileceği’ belirlenen hastalara içinde tansiyon aleti, ateş ölçer, oksimetre bulunan bir kutu gönderiliyor. Bu kutunun içinde hastanın özel durumuna göre ihtiyaç duyacağı tıbbi cihazlar da yer alabiliyor.

DOKTORLAR GÜNLÜK KONTROL EDECEK

Hastalar kendilerine gönderilen tıbbi cihazlarla günlük kontrollerini yapıyor ve sonuçlarını akıllı telefonlarına indirdikleri bir uygulamaya yüklüyorlar. Hastane personeli bu sonuçları günlük olarak kontol ediyor ve gerektiğinde ev kontrollerine gelebiliyor. Sistemin düzgün kullanılması durumunda hastaneye kabullerin yüzde 20’ye varan oranda önlenebileceği düşünülüyor.

Hükümet ‘sanal hastaneler’ ile İngiltere’deki sağlık krizinin sona erebileceğini ümit etse de, doktor görmek için uzun süredir bekleyen hastalar uygulamanın gerçek insanların yerine geçemeyeceğini düşünüyor. İnsanlar yeni sistemin durumu daha da kötü hale getireceğini düşünüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu