EkonomiManşet

İngiltere’deki ev fiyatlarında hızlı artış trendi durdu

Emlak sitesi Zoopla’nın verilerine göre, ortalama ev fiyatları 250 bin sterlini geçti ancak, hızlı artış trendi durdu

Emlak sitesi Zoopla’nın verilerine göre, ortalama ev fiyatları 250 bin sterlini geçti ancak, hızlı artış trendi durdu

İngiltere Merkez Bankası’nın Aralık 2021’den bu yana 5 kez faiz artırması mortgage faizlerini de yükseltti

 

EV FİYAT ENFLASYONU %8.4… Birleşik Krallık genelindeki ortalama ev fiyatları, 250 bin sterlini geçti ama konut piyasasında yavaşlama belirtileri görülüyor. Emlak sitesi Zoopla tarafından yayınlanan verilere göre, satıcılar evleri için istedikleri fiyatları düşürmeye başladı ve satış işlemlerinin tamamlanma süreci de uzadı. Aylık görünümü satılan evlerin fiyatlarının ortalamasını alarak, mortgage için biçilen değer ve anlaşılmış satışlardaki verilerden elde eden Zoopla, piyasadaki hareketliliğin hala pandemi öncesinden fazla olduğunu ama yavaşlama belirtileri görüldüğünü işaret etti. Yıllık ev fiyatları enflasyonunun yüzde 8.4’e gerilediği ve bu oranın yılsonuna kadar yüzde 3’e düşmesinin beklendiği ifade edildi.

 

FAİZ ARTIŞI PİYASAYI VURACAK… İngiltere Merkez Bankası’nın Aralık 2021’den bu yana 5’inci kez politika faizini artırmasının mortgage faizlerini de yükselttiği belirtiliyor. Ülkedeki emlak çevreleri son olarak iki gün önce BoE tarafından politika faiz oranının %1 seviyesinden %1.25’e yükseltildiğini hatırlatarak, bankanın faiz artırmaya devam edeceği yolunda verdiği sinyallerin, piyasayı yavaşlatacağını söyledi. Bozulan ekonomide gayrimenkul yatırımının iyi bir yol olduğunu ancak, faiz artışlarının yatırımcılar bir yana ev sahibi olmak isteyen aileleri de etkilediğini söyleyen emlak çevreleri, önlerini görmekte zorlandıklarını vurguladı.

 

GENÇLER EV SAHİBİ OLAMAYACAK… Öte yandan, İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre ekonomide yaşanan bozulma nedeniyle gençlerin ev sahibi olması giderek gerçekleşmeyecek bir hayale dönüşüyor. 2021’deki emlak işlemlerinin sadece 4’te 1’ini oluşturan 26 ile 42 yaş arasındaki insanların her zamankinden daha az ev satın aldığını tespit eden bir rapor yayımlandı. Veri analizi şirketi Outra, bu yaş grubundaki ev satın alan kişilerin oranının 5 yılda %11 düştüğünü hesapladı. Outra, geçen yıl Y kuşağının konut için ödediği ortalama fiyatın 239 bin pound olduğunu ve ulusal ortalama olan 270 bin pound’ın altında kaldığını da saptadı. İngilizlerin 3’te 2’si, BoE’nin ev fiyat enflasyonunu tüketici fiyat enflasyonu gibi istikrarlı tutması gerektiğini savunuyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu