DünyaEkonomiKıbrısManşetToplum

İngiltere’den vize için yeni kurallar

Göçmen işçilerin aile üyelerini getirtmek için gereken maaş düzeyi 29 bin sterline yükselecek

Göçmen işçilerin aile üyelerini getirtmek için gereken maaş düzeyi 29 bin sterline yükselecek

 TEPKİ GERİ ADIM ATTIRDI
İngiltere İçişleri Bakanlığı, göçmen işçilerin aile üyelerini Birleşik Krallık’a getirmeleri için gereken maaş düzeyini önümüzdeki bahardan itibaren 38 bin 700 sterline çıkarma planlarından geri adım attı. Hükümet, ülkeye yasal göçü azaltma planı kapsamında aile vizesi için 18 bin 600 sterlin olan maaş eşiğini yükselteceğini açıklamıştı. Ancak, bu artışın çok yüksek olduğu ve aile bölünmesine yol açacağı yönünde eleştiriler ve hükümete karşı davalar açılabileceği uyarısı üzerine artışın kademeli olarak yapılmasına karar verildi. İlk aşamada 29 bin sterline yükseltilecek eşik, kademeli olarak hedef düzeye çıkarılacak. Başbakan Rishi Sunak, 38 bin 700 sterlinlik uygulamanın 2025’in başlarında hayata geçirileceğini açıkladı.

745 BİN GÖÇMEN
Muhafazakar Parti hükümeti ülkeye göçün “çok yüksek” olduğu görüşünde. Resmi rakamlar 2022’de İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’a net göçün 745 bin ile rekor düzeyde olduğunu gösteriyor. Tier 2 (Çalışma) Vizesi olarak da bilinen mevcut sisteme göre, çalışmak için ülkeye gelenlerin minimum 26 bin 200 sterlin kazanmaları gerekiyor. Ancak, Birleşik Krallık’ta çalışmak isteyen çoğu kişi yine puana dayalı sistem (PBS) üzerinden vize başvurusunda bulunmak zorunda.

PUAN SİSTEMİ ZOR
Başvuru sahiplerinin nitelikli çalışan vizesine hak kazanmak için 70 puana ihtiyacı var. Minimum beceri seviyesinin üzerinde bir iş teklifi almak ve İngilizce konuşmak 50 puan kazandırıyor. Kalan 20 puan ise daha yüksek bir maaş, işgücü açığı olan bir sektörde çalışmak veya ilgili alanda doktora yapmış olmak gibi kriterlerle elde edilebiliyor.

İŞGÜCÜ AÇIĞI LİSTESİ
“İşgücü açığı olan meslekler listesi” işverenlerin kilit sektörlerdeki boş pozisyonları doldurmalarına yardımcı olma amacı güdüyor. Bu uygulama 2024 baharından itibaren kaldırılacak; hükümet listelenen mesleklerin sayısını azaltacak. Bu arada, İngiltere’de yüksek lisans yapan yabancı öğrenciler de artık ülkeye ailelerini getiremeyecek. İngiltere’den mezun yabancı öğrenciler çalışmak için 2 yıl daha kalmaya devam edecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu