DünyaGenelGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

İngiltereli Kıbrıslılar Konseyi, İngiltere’nin Recep Tayyip Erdoğan’a baskı yapması talebinde bulundu 

İngiltere’de yaşayan Rumlar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “baskı yapması ve Maraş’ın herhangi bir yerini yerleşime açmanın uluslararası hukuk tahtında yasadışı olduğunu hatırlatması” talebiyle İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’a mektup gönderdi. 

İngiltereli Kıbrıslılar Konseyi, 4 Ağustos 2021 tarihli mektupta “garantörler olmadan, siyasi eşitliğe sahip işleyebilir iki bölgeli iki toplumlu federasyon istiyoruz. Bu, Türk hükümetinin ve Kıbrıs Türk tarafının iki devletli çözüm tezini iptal eder” talebinde bulundu. 

Rum siyasi partileri AKEL ve EDEK’de Erdoğan’ın Maraş’la ilgili son açıklamasına tepki gösterdi. 

AKEL, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Maraş’la ilgili son açıklamasını eleştirdiği bir bildiri yayımlayarak, iki devletli çözüm yaklaşımının “vatan ve halk için felaket olduğu”, kapalı Maraş’ın yerleşime açılmasının da “yeni emrivakiler yaratarak, bütün çözüm perspektiflerini öldürdüğü” iddiasında bulundu. 

Bildiride, uluslararası toplum “etkin tepki göstermeye”, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de diyaloğun yeniden başlaması için inisiyatif almaya çağrıldı. 

EDEK, Erdoğan’ın Maraş’la ilgili açıklamasının Türk politikasının göstergesi olduğu görüşünü ortaya koyarak, “siyasi ve ekonomik önlemler alınmasının şart, Rum yönetiminin bunu yapmaya muktedir olduğu” öne sürdü. 

Açıklamada “Kıbrıs Cumhuriyeti geciktiği, durağan tavır ve korku gösterdiği sürece Türkiye projelerinin uygulanmasına o kadar zaman tanır” ifadesi kullanıldı. 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu