Güney KıbrısKıbrısManşetSağlık

İngiltere’ye ayakbastı parası 280 Sterlin!

İngiliz Yüksek Komiserliği, ‘Aşı türü ne olursa olsun, Kıbrıs Sağlık Sigorta Sistemi’ne kaydı olmayanların aşı sertifikalarının İngiltere’ye girişte kabul edilmediği’ açıklamasını yapması, İngiltere’ye gidecek öğrenciler arasında paniğe neden oldu.

TEPKİ YAĞDI… Birleşik Krallık Devleti’nin Avrupa Birliği onaylı olmayan aşı kartlarını kabul etmeyeceğini açıklaması özellikle İngiltere’de eğitim gören Kıbrıslı Türk öğrencileri mağdur etti.

SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ… GIYNIK’a konuşan Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Ergün Olgun, gereken temasların yapıldığını ve sorun giderilmeye çalışıldığını anlattı.  

ELCİL: GÜNEY KIBRIS, AŞI OLACAKLARIN LİSTESİNİ BEKLİYOR… KTÖS ve KTOEÖS, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkilileriyle temasa geçerek İngiltere’de eğitim gören öğrencilerin AB onaylı aşı kartı alabilmesi amacıyla başlattıkları girişim olumlu yanıt gördü.

BEY: İNGİLTERE KEYFİ KARARLAR ALARAK BİZİ ZORA SOKUYOR… Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyon Başkanı Adil Bey, aşı sorunun özellikle İngiltere’de okuyanlar için sorun yarattığını ifade ederek, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmış olmasına rağmen anlamsız kararlar aldığını dile getirdi. 

Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalıkta bile siyasi engeller KKTC’nin yakasından düşmüyor. Dünyada halen aşıyla tanışmamış ülkeler varken, aşıya rahatça ulaşabilen ve toplumun büyük bir çoğunluğunun aşılandığı KKTC’de yapılan covid-19 aşılarını dünya tanımıyor. KKTC’de birçok kişi İngiltere’nin ürettiği AstraZeneca aşısını yaptırmış olmasına ve birçok kişi de AB tarafından tercih edilen Alman Biontech aşısını yaptırmış olmasına rağmen, KKTC Sağlık Bakanlığı’nın aşılı kişilere verdiği aşı sertifikasının geçerliliği bulunmuyor.

İngiltere’ye gerek eğitim için, gerek iş ve gerekse tatil için seyahat edecek olan KKTC vatandaşları, aşılı olsalar dahi siyasi engeller nedeniyle aşısız muamelesi görüyor.

İngiliz Yüksek Komiserliği, ‘Aşı türü ne olursa olsun, Kıbrıs Sağlık Sigorta Sistemi’ne kaydı olmayanların aşı sertifikalarının İngiltere’ye girişte kabul edilmediği’ açıklamasını yapması, İngiltere’ye gidecek öğrenciler arasında paniğe neden oldu.

Covid-19 aşılarını Kıbrıs’ın kuzeyinde yaptıranların İngiltere’ye girişlerinde sorun yaşanması en çok da İngiltere’de okuyan öğrencileri ilgilendiriyor.

Bu sorun, KKTC’nin Avrupa Birliği onaylı aşı kartı verememesinden kaynaklanıyor ve İngiltere’ye giden öğrenciler orada ev karantinasına girmek, 280 STG yani bugünün kuruyla 3 bin 295 TL PCR ücreti ödemek zorunda bırakılıyor.

KTÖS ve KTOEÖS, yurt dışındaki üniversitelerde okuyan gençlerin mağduriyetini gidermek için, öğrencilerin aşılanmaları ve aşıların uluslararası kabul gören bir belge ile kanıtlanması konusunda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi irtibata geçti ve olumlu yanıt aldı.

GÜNEY KIBRIS, AŞI OLACAKLARIN LİSTESİNİ BEKLİYOR

KTÖS Başkanı Şener Elcil, Güney Kıbrıs Sağlık Bakanlığı yetkililerine zor da olsa ulaştığını ve

Elcil, Güney Kıbrıs’taki hükümet yetkililerinin aşılanacak kişi sayısını sorduğunu ve bunun için de kendisinin Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyon Başkanı Adil Bey ile iletişimde olduğunu söyledi.

İngiltere’ye gidecek olanların hazırlanan formu doldurmalarının yeterli olduğundan söz eden Elcil, bu sayede aşı olmayanların Güney Kıbrıs’ta aşı olarak Uluslararası Aşı Kartı’na sahip olacaklarını belirtti.

Öte yandan, KKTC’de aşı olanların aşı kartlarının kabul edilebilmesi için de Cumhurbaşkanlığı makamının devreye girmesi gerektiğini, ancak bu duruma karşı kayıtsız kalındığını söyleyen Elcil, şunları aktardı:

“Cumhurbaşkanı toplumu düşünmüyor, o yüzden de çocuklar ortada kaldı. Aşı olanlar da aşı olmamış muamelesi görmek zorunda kalacak. İki Toplumlu Sağlık Komitesi bu konuyu gündeme alıp, görüşmesi gerekiyor ancak bu da yapılmadı. Öğrencilere aşı yok diyorlar ama bazı öğrencilere torpil yaparak, aşı olmalarını sağladılar. Torpil kullanarak aşı olanlar da şu an ortada kaldı. Biz gerekli girişimleri yaptık, artık Güney’in yapacağı yönlendirmeyle birlikte çocuklarımız sırasıyla aşı olup, uluslararası geçerliliği olan aşı kartına sahip olabilecek.”

OLGUN: İZİNLİ OLSAM DA HER ZAMAN GÖREV BAŞINDAYIM

GIYNIK’a konuşan Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Ergün Olgun, gereken temasların yapıldığını ve sorun giderilmeye çalışıldığını anlattı.

KKTC’de aşı olan öğrencilerin veya vatandaşların aşı kartlarının geçerliliği ile ilgili yapılan çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Olgun, yetkililerle gerekli çalışmaların yapıldığı bilgisini verdi.

Olgun, izinli olduğu halde gündemi takip etmeye devam ettiğini kaydederek, kendisinin her zaman görev başında ve işinin peşinde olduğunu ekledi.

BEY: İNGİLTERE KEYFİ KARARLAR ALARAK BİZİ ZORA SOKUYOR

Birleşik Krallık Kıbrıslı Türk Öğrenci Federasyon Başkanı Adil Bey, aşı sorunun özellikle İngiltere’de okuyanlar için sorun yarattığını ifade ederek, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmış olmasına rağmen bunu kabul edeceğini açıkladı.

Bey, öğrencileri bekleyen sıkıntılara değinerek “Bu da demektir ki KKTC’de yapılan aşıların herhangi bir geçerliliği olmayacak ve aşı yaptırmamışsınız gibi karantinaya girmek zorunda kalacaksınız. Üstüne üstük size iki PCR testi gönderiliyor, 2. ve 8. gün sizin bunları yapıp yollamanız gerekiyor. Ücreti de 280 STG yani bugünkü kur olan 11,77 ile bu rakamı çarptığımızda 3 bin 295 TL’ye denk geliyor” dedi.

Güney Kıbrıs Sağlık Bakanlığı ile görüştüklerini ve bir liste hazırlayarak, aşı olmayan öğrencilere Rum tarafında aşı olabilme fırsatı yarattıklarından söz eden Bey, “Tek yapmaları gereken bizim hazırladığımız formu doldurmak” dedi.

Öte yandan, Kuzey’de aşı olan öğrenciler için de sertifika verilmesi adına girişimleri olduğunu ifade eden Bey, yaşananların tamamen İngiltere’nin almış olduğu keyfi kararlardan kaynaklandığını söyledi ve “Bu prosedür sadece KKTC için değil, İsviçre ve Fransa’ya da aynı ambargoyu koyuyor” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu