GenelManşetTürkiye

İnşaat demiri takip edilecek

Türkiye’de inşaat demirinin üretimi, ithalatı, inşaatta kullanımı ile laboratuvar deneyleri dâhil tüm aşamaları izlenecek

Türkiye’de 48 binden fazla insanın ölümüyle sonuçlanan depremler sonrasında daha güvenli binaların inşası hedefleniyor

İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) çok sıkı kontroller içeriyor

İnşaat demiri ihtiyacını Türkiye’den karşılayan KKTC’nin sisteme nasıl dâhil olacağı henüz bilinmiyor

İDİS DIŞINDA ALIM-SATIM YASAK…

Türkiye’de inşaat demirinin üretimi veya ithalatından inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dâhil geçen tüm aşamalarda takip edilmesi için İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) kurulacak. Mevcut inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerine 1 Ocak 2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunluğu getirildi. Bu konuda TC Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) hazırladığı genel tebliğ dün TC Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılmayacak.

KKTC SİSTEME NASIL DÂHİL OLACAK?

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak sistem kapsamında: Üreteci veya ithalatçılar inşaat demirine güvenlikli etiket/güvenlikli işaret uygulanması; üretim faaliyetleriyle ilgili temel verilerin izlenmesi ve merkezi sisteme aktarılması; üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dâhil teslim işlemlerinin izlenmesi; bu verilerin Darphane tarafından ilgili bakanlıklara aktarılması zorunluluğu getirildi. İnşaat demiri ihtiyacını Türkiye’den karşılayan KKTC’nin sisteme dahil olup-olmayacağı veya nasıl önlemler alınacağı henüz bilinmiyor.

GÜVENLİKLİ ETİKET…

Yeni uygulamaya göre içinde inşaat demiri üretimi yapan firmalar için üretim tesislerinde ve inşaat demiri ithal eden firmalar için Darphane tarafından belirlenen yerlerde İDİS bileşenleri kurulacak. Darphane tarafından belirlenmiş özellikleri içeren güvenlikli etiketler veya işaretler kullanılacak. İnşaat demiri satan veya satın alanlar kendilerine verilecek kullanıcı adı ve şifre ile sisteme teslim, alış ve satış belgelerini girecek. Güvenlikli etiket veya işaret birim fiyatları maliyet unsurları dikkate alınarak Darphane tarafından belirlenecek. Dün itibarıyla stoklarında inşaat demiri bulunduranlardan, üretici ve ithalatçılar 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, diğerleri ise 31 Ocak 2024 tarihinden sonra bu stoklarını satışa sunamayacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu