EkonomiKıbrısManşet

İnşaat devleri liginde 2. sırada

Türkiye, bu yılki “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 40 firma ile yer aldı.

Türkiye, bu yılki “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 40 firma ile yer aldı.

YERİNİ KORUDU
Dünya çapında referans alınan inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record), her yıl müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi” açıklandı. Türkiye, 40 firma ile listede ikinci sıradaki yerini korudu. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, “Müteahhitlerimiz, uluslararası pazarda artan sorunlara rağmen küresel devler liginde ülkemizi ikinci sırada kaldı. Yerimizi, yanı başımızda 1,5 yılı aşkın süredir devam eden savaşa ve geleneksel pazarlarımızda süren sorunlara rağmen korumayı başardık” dedi.

KÜRESEL PAZAR 428 MİLYAR DOLAR
ENR, listenin yer aldığı “Firmalar Büyük Resimde Zorluklarla Karşı Karşıya” başlıklı bülteninde, küresel inşaat pazarının büyüklüğünün 2022 yılında 398 milyar dolar seviyesinden 428,5 milyar dolar seviyesine çıktığını kaydetti. Bültende küresel çapta yaşanan yüksek enflasyon, vasıflı işgücü sıkıntısı ve tedarik zinciri sorunlarına işaret edilirken, şiddetli değişim rüzgarlarının ortasında sektörde üstlenilmiş projelerin firmalar için avantaj oluşturduğu ancak artan proje maliyetlerinin ileriki dönem için soru işaretleri yarattığı belirtildi.

2 TÜRK FİRMASI İLK 50’DE
Türkiye Müteahhitler Birliği, geçtiğimiz günlerde 2023 yılı Türkiye sonuçlarını duyurdu. Buna göre ilk 100 firma arasına 6 Türk firması girmeyi başardı. Geçen yıl olduğu gibi 2 Türk firması ilk 50 firma arasında yer buldu. Bölgesel olarak bakıldığında; Türk firmalarının faaliyetleri ağırlıklı olarak Avrupa’da (Rusya dahil) 9,2 milyar dolarlık; Orta Doğu’da 4,3 milyar dolarlık; Afrika’da 3,1 milyar dolarlık ve Asya’da 1,9 milyar dolarlık iş hacmi yarattığı görülüyor. TMB, yaşanan bazı sorunlara işaret ederek, bunların çözümünü de istedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu