EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

“İnşaat sektörü acı çekiyor!”

Güney Kıbrıs’ta her geçen gün artan maliyetler Rus parasından mahrum kalan inşaat sektörünü vuruyor

Güney Kıbrıs’ta her geçen gün artan maliyetler Rus parasından mahrum kalan inşaat sektörünü vuruyor

Kıbrıs İnşaat Müteahhitleri Dernekleri Federasyonu, sektörün kötü günler yaşadığını bildirdi

RUS PARASINDAN MAHRUM KALDILAR

Güney Kıbrıs’ın en canlı sektörlerinden olan inşaat ve gayrimenkulde sıkıntılar bitmiyor. Covid-19 pandemisiyle ciddi sorunlar yaşayan sektör bunu aşma gayreti içerisindeyken, bu kez de tüm dünyada astronomik oranlarda artan inşaat ve hammadde fiyatları ile Rusya-Ukrayna savaşının “doğrudan” etkileriyle baş etmeye çalışıyor. Güney basınına göre, “Hammadde fiyatlarındaki artış devam ettikçe inşaat sektörü acı çekiyor ve şirketler Rus parasından mahrum kaldıkları için de daha yüksek maliyetler altında eziliyor.” AB üyesi olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (Kıbrıs Cumhuriyeti olarak) de Rusya’ya yönelik ambargo kararlarına uymak zorunda kalmıştı. Yaptırımlar nedeniyle Rus yatırımcıların desteklediği projeler askıya alınırken, devam eden projeler yavaşladı.

DEMİRİN TONU 2 BİN EURO OLDU

Kıbrıs İnşaat Müteahhitleri Dernekleri Federasyonu (OSEOK) Başkanı Stelios Gavriel, Stockwatch haber sitesine yaptığı açıklamada, “Müteahhitlerin hayatı artık piyasanın taleplerini karşılayamadıkları için zorlaştı. Neyse ki, son iki üç yıl bize iyi davrandı ve projelerimizi Eylül ayına kadar canlı tutacak kadar likiditemiz var. Ancak, fiyatlar her gün arttığı için belirli bir süre sonra hammadde alamayacağız” dedi. Gavriel, geçen yıl demir maliyetinin ton başına 450 Euro olduğunu, şu anda fiyatların ise ton başına 1,150 ila 2,000 Euro arasında olduğunu söyledi. Gavriel, müteahhitlerin uyması gereken anlaşmaları bulunduğu için maliyeti alıcılara aktaramadıklarını vurgularken, büyük kısmı ithal edilen malzeme fiyatlarındaki artışların sektöre sert darbeler indirdiğine işaret ediyor.

BİRÇOK PROJE DONDURULDU

Büyük Yatırım Projeleri Derneği Başkanı Andreas Demetriades de Stockwatch’a verdiği demeçte, Rusların artık Kıbrıs’a erişimi olmadığı için özel projelerin çoğunun fon eksikliği nedeniyle dondurulduğunu söyledi. Demetriades, “Büyük yatırım projeleri, Rus fonları dışındaki kaynaklardan fon bulunana kadar beklemede. Rus ve Ukrayna pazarlarının bıraktığı boşluğu azaltmak için Avrupa pazarına, İngiliz pazarına ve Orta Doğu pazarına dönmeliyiz” dedi. Hükümet danışma Teknik Oda (ETEK) başkanı Constantinos Constanti ise sektördeki belirsizliğin yatırım amaçlı yeni projeler için bir engel olduğunu, ancak bunun Kıbrıs’ın kalkınma modelini gözden geçirmek için iyi bir fırsat olabileceğini söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu