EkonomiGenelKıbrısManşet

İnşaat sektörünün kredi borcu kabardı

KKTC Merkez Bankası verilerine göre sektörün brüt kredileri Ekim’de 5,4 milyar TL’ye çıktı

KKTC Merkez Bankası verilerine göre sektörün brüt kredileri Ekim’de 5,4 milyar TL’ye çıktı

Sektörün kredileri son 2 ayda %13 artmasına rağmen sorunlu borçlarda azalma sürüyor

BRÜT KREDİ TOPLAMI %23,2 ARTTI… KKTC önemli sektörleri arasında yer alan inşaat sektörünün kredi borcu Eylül ve Ekim aylarında hızlı arttı. KKTC Merkez Bankası’nın verilerine göre, Ekim 2021 sonu itibarıyla inşaat sektörünün toplam brüt kredi borcu 5 milyar 487 milyon 045 bin TL’ye çıktı. Bu miktar sektörün yeni rekor borcu olarak kayıtlara geçti. Yılın 10’uncu ayı sonunda inşaat sektörünün brüt kredi toplamı geçen yılın aynı ayına kıyasla ise %23.20 oranında arttı. Ekim 2020’de brüt kredi toplamı 4 milyar 453 milyon TL olmuştu.

TAHSİLİ GECİKMİŞ ALACAKLARDA DÜŞÜŞ… GIYNIK Property’nin KKTC Merkez Bankası Risk Merkezi’nden sağladığı verilere göre, inşaat sektöründe krediler hızlı bir artış trendi izlerken, sektörün “Tahsili Gecikmiş Alacakları” (TGA- sorunlu borçlar) Ocak 2021’den itibaren azalan bir grafik izliyor. Ekim 2020’de 332 milyon 380 bin TGA, Eylül 2021’de %9.91 oranında azalışla 299 milyon 457 bin TL’ye geriledi. Veriler TGA’nın brüt krediler içindeki payının azaldığını da gösteriyor. Geçen yıl TGA’nın brüt krediler içindeki payı %7.46 oranında iken, bu yıl Brüt kredi/TGA %5.46’ya indi.

TL’NİN KAYIPLARI TGA’YI DA VURACAK… Türkiye’deki faiz operasyonlarıyla Eylül ayında astronomik oranda değer kaybetmeye başlayan Türk Lirası’ndaki erime kendini krediler tarafında gösterirken, sektör temsilcileri bu etkinin sorunlu borçları da artıracağından endişeli. İnşaat çevreleri, çoğu döviz cinsinden olan borçların artmasını, TGA’nın ise yeniden 300 milyonun üzerine çıkmasını bekliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu