EkonomiGenelKıbrısManşet

İnşaatların maliyeti yüzde 90’dan fazla arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de inşaat maliyet endeksindeki sert artış sürüyor

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de inşaat maliyet endeksindeki sert artış sürüyor

KKTC’de resmi olarak hesaplanmayan İME Güney Kıbrıs’ta da yükselmeye devam ediyor

İME ENDEKSİ SERT YÜKSELİŞ İÇİNDE… Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Şubat ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi (İME) verilerini açıkladı. Buna göre, endeks geçtiğimiz Şubat ayında bir önceki aya kıyasla %5.73 oranında, yıllık bazda ise %90.27 yükseldi. İnşaat maliyet endeksi toplamında yer alan malzeme endeksi aylık bazda %7.56, aynı tablodaki işçilik endeksi %0.23 arttı. Yıllık bazda da İME malzeme endeksi %113,27, İME işçilik endeksi %41.38 artış gösterdi. Ülkemizdeki inşaat şirketleri, söz konusu artışların inşaat malzemelerinin çok büyük bir kısmını ithal eden KKTC için de (daha yüksek oranlı) geçerli olduğuna işaret ediyor.

BİNA İNŞAATI MALİYET ENDEKSİ… Bina inşaatı maliyet endeksi, Şubat’ta bir önceki aya göre %5.82, geçen yılın aynı ayına kıyasla %87.91 yükseldi. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %7.82, işçilik endeksi %0,1 arttı. Malzeme endeksi geçen yılın aynı ayına göre %110,44, işçilik endeksi %41,29 artış kaydetti. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi ise Şubat’ta bir önceki aya göre %5,4, geçen yılın aynı ayına göre %98.42 yükseldi. Ocak ayına kıyasla malzeme endeksi %6.74, işçilik endeksi %0.74 arttı. Ayrıca geçen yılın aynı ayına göre malzeme endeksinde Şubat’ta %122,66, işçilik endeksinde %41.71 artış gerçekleşti.

GÜNEY KIBRIS’TA DA ARTIYOR… Kuzey Kıbrıs’ta hesaplanmıyor ancak, Güney Kıbrıs’ta da inşaat maliyet endeksindeki artış dikkat çekiyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Merkez Bankası (Cyprus Central Bank-CCB), Ukrayna’daki savaş ve tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle inşaat maliyetlerinin sürekli arttığını, bu durumun konut fiyatını ve dolayısıyla talebi etkileyebileceğini bildirdi. Bankaya göre, inşaat maliyetleri 2021’in son çeyreğinde yıllık bazda %27,3 oranında artış gösterdi. Birçok inşaat malzemesinin ithal edildiğine dikkat çeken Kıbrıs Merkez Bankası, savaşın ve tedarik zinciri sorunlarının uluslararası ticareti etkilemesinin, inşaat maliyetlerinin daha da yükselmesinin bunun da konut talebinde olumsuz etkiler yaratmasının beklendiğini kaydetti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu