GenelKıbrısManşet

İnsan tacirlerine ceza yağdı

Girne Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında 18 yaşından küçük çocukların da bulunduğu 55 Suriyeli mültecinin ülkeye girmelerine imkân sağlayan 6 insan kaçakçısına acımadı

DEVRİM DEMİR

Girne Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında 18 yaşından küçük çocukların da bulunduğu 55 Suriyeli mültecinin ülkeye girmelerine imkân sağlayan 6 insan kaçakçısına acımadı

BİNLERCE DOLAR ALACAKLARDI

Akdeniz köyünde, 2022 yılında Zodyak tipi iki adet tekne ile aralarında 18 yaşından küçük 14’ü çocuk 55 Suriyeli mülteciyi, onaylanmamış limandan KKTC’ye getiren Onur Güren, Vedat Kardeş, Kaan Kızılkaya, Yakup Aydemir, Enver Uslu ve Mustafa Çelem aleyhindeki dava karara bağlandı. Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Başkanlığını Banu Soyer’in yaptığı, Kıdemli Yargıç Mine G. Ozankaya ve Yargıç Temay Sağer’den oluşan heyetin oy birliği ile aldığı kararda, insan tacirlerine ceza yağdı. Kişi başı binlerce dolar karşılığında; kadın, çocuk demeden mültecilerin canını hiçe sayan ve benzer suçtan sabıkası bulunan Onur Güren 4 yıl 6 ay hapis cezası alırken, Vedat Kardeş 5 yıl, Kaan Kızılkaya 2 yıl, Yakup Aydemir 2 yıl 6 ay, Enver Uslu ve Mustafa Çelem ise 1 yıl 6 ay hapis cezasına mahkûm oldu.

MAHKEME ‘AĞIR SUÇ’ DEDİ

Mahkeme, ‘İnsan kaçakçılığı’ suçunun 10 yıla kadar hapislik ön gördüğüne vurgu yaparak, sanıkların söz konusu davada 18 yaşından küçük 14 çocuğun da yasa dışı yollardan ülkeye girmelerine imkân sağladığını söyledi. Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyada insan kaçakçılığı suçları işlenirken, yaşanan trajik kazalarda birçok kişinin hayatını kaybettiğini gözlemlediklerini kaydeden mahkeme heyeti, sanıkların suçu maddi kazanç sağlamak için yaptıklarına dikkati çekerek, bu durumu ceza takdirinde ağırlaştırıcı faktör olarak değerlendirdi.

KARARTMA YAPARAK İNSAN HAYATINI HİÇE SAYDILAR

Kullanımlarındaki ‘Zodyak’ tipi tekne ile sahil şeridine yasa dışı yollardan giriş yapan sanıklar kaçmaya çalışırken, kullanımlarındaki bir tekne ile GKK Sahil Güvenlik teknesine kasten çarparak 12 bin 400 Euro hasara uğratmışlardı. Mahkeme, sanıkların insan hayatı açısından tehlike teşkil edecek şekilde tamamen karartma uygulayarak, can yeleksiz mültecileri kaçak yollardan ülkeye getirdiklerine değindi.

 

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu