KıbrısManşet

İnsan ticaretiyle mücadele global yürüyüşü olan “Walk for Freedom” ilk kez Kuzey Kıbrıs’ta da yapılacak

Cumartesi günü Kuğulu Park’ta başlayacak yürüyüş ara bölgede son bulacak

İnsan ticaretiyle mücadele global yürüyüşü olan “Walk for Freedom” ilk kez Kuzey Kıbrıs’ta da yapılacak

 

TEK SIRA HALİNDE SESSİZ YÜRÜYÜŞ… İnsan Hakları Platformu, insan ticareti ile mücadele etmek ve farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen uluslararası “Walk for Freedom” adlı yürüyüşünün Cumartesi günü KKTC’de de ilk kez yapılacağını bildirdi. Bu konuda “uluslararası raporlarda yer alacak kadar” kötü bir sicile sahip olan Kuzey Kıbrıs’taki yürüyüş, saat 16.30’da Kuğulu Park’da başlayacak ve 18.00’de ara bölgede son bulacak. Katılımcılar, Girne Caddesi üzerinden Dikilitaş’a, oradan da Ledra Palace sınır kapısından ara bölgeye geçecek ve yürüyüşe güneyden başlayan katılımcılarla buluşacak. Platformun açıklamasında yürüyüşün, katılımcıların tek bir sıra halinde, sessiz şekilde yürümesini içerdiği belirtildi.

 

DÜNYA GENELİNDE 8’İNCİ KEZ… Platform tarafından yapılan açıklamada, “Walk for Freedom’un amacı adaleti ve özgürlüğü savunmaktır. Verdiğimiz mesaj çok net: Ülkemizde ve dünyanın her yerinde kölelik benzeri uygulamaları derhal sona ermelidir” denildi. Açıklamada ayrıca, “Bu yıl bu global etkinliğe ülkemizdeki duyarlı kişiler de katkı koyacak ve insan ticareti sonucu köleleştirilen milyonlarca mağdur için farkındalık yaratacaktır” ifadelerine de yer verildi. Etkinlik, insan ticaretini ortadan kaldırmaya kararlı, kâr amacı gütmeyen küresel bir kuruluş olan A21 tarafından yürütülen bir organizasyon olarak biliniyor. 15 Ekim günü dünya genelinde 8’nci kez düzenlenen Walk for Freedom için binlerce kişinin, yüzlerce farklı şehirlerde toplanması bekleniyor.

 

EN KÖTÜ ÜLKELER LİSTESİNDE GÖSTERİLDİK… TİKEN’nin kardeş kuruluşu GIYNIK Gazetesi’nde Temmuz ayı içinde yer alan bir haberde, “ABD’nin 2022 yılı İnsan Ticareti Raporu”nda Kuzey Kıbrıs yüz kızartıcı ifadelerle yer aldığı anlatıldı. İnsan ticaretiyle mücadelede Rum Yönetimi’nin 1’nci kademe ülkeler, Türkiye’nin 2’nci kademe ülkeler arasında yer aldığı listede, “Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölge” olarak isimlendirilen KKTC 3’ncü kademe ülkeler arasında gösterildi. KKTC’nin liste arkadaşları Afganistan, Burma, Çin, Komorlar, Eritre, Gine-Bissau, İran, Kuzey Kore, Rusya, Suriye, Türkmenistan gibi ülkeler oldu.

 

İNSAN TİCARETİYLE MÜCADELE YOK… Temmuz ayı başında yayımlanan raporda insan ticaretine bulaşan kişilerin Covid-19 salgını döneminde artan yoksullaşma nedeniyle daha çok sayıda insanı mağdur ettiğine işaret edilirken, birçok ülkede olduğu gibi Kıbrıslı Türk yetkililerin de herhangi insan tacirlerini soruşturmadığı veya mahkum etmediği ileri sürüldü. Yetkililerin ticareti mağdurlarını saptaması bir yana barınma, sosyal, ekonomik ve psikolojik hizmetlere ilişkin hiçbir mağdura koruma da sağlamadığı savunulan raporda, insan ticaretiyle mücadele için ne eğitim ne de bütçe payı ayrıldığı kayıtlara geçirildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu