Güney KıbrısManşet

İnsanlar, Klorokin’e akın etti

Güney’deki eczanelerde sadece reçeteyle satılan sıtma karşıtı ilaçlara yüksek talep olduğu açıklaması yapıldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, sıtma karşıtı ilaçları Covid-19 ile mücadelede “Muazzam bir vaat” olarak nitelendirmesinin ardından, ilaç dün eczanelerde yüksek talep görmeye başladı.
Pancyprian İlaç Derneği Başkanı Eleni Piera, Kıbrıs Haber Ajansı’na verdiği demeçte, yangından çıkan haberlerden sonra “İnsanlar bizden istedi (klorokin) ama biz sadece doktor reçetesi ile öneriyoruz” dedi.
“Sağlık Sigortası Organizasyonu’ndan (HIO) edindiğimiz bilgiler bunu vermememiz gerektiğidir. Klorokin, sıtma tedavileri için yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak henüz Covid-19’a karşı test edilmemiştir” dedi.
Organizasyon, Trump’ın, “Bunun olumlu bir etkisi olabileceğini düşündüğüm birçok neden var” açıklaması üzerine insanların Klorokin almaya akın ettiğini ancak henüz ilacın hastalığı tedavi ettiğinin kesin bir sonucu olmadığını açıkladı.
İlacın, Korona virüse karşı etkinliğini gösteren en az üç çalışma yapıldığını ve bununla birlikte, ilacın piyasada çok eski, jenerik hale geldiği ve hiçbir ilaç şirketinin de patentine sahip olmadığı belirtildi.
Öte yandan, uzmanlar 18 ay gibi kısa bir sürede aşı olabileceğini bildirirken, Hintli doktorların bu hafta Klorokin de dâhil olmak üzere dört ilaçtan oluşan bir karışım kullanarak, iki Korona virüs vakasını tedavi ettiklerini bildirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu