KıbrısManşet

İranlı sığınmacı ara bölgede mahsur kaldı

46 yaşındaki İranlı şarkıcı, söz yazarı ve müzik yapımcısı Omid Tootian, Kıbrıslı Rum makamlarının kendisini Güney Kıbrıs'ın sığınma hizmetlerine erişimini defalarca reddetmesinin ardından Çarşamba gününden bu yana Ledra Palace’ın bulunduğu ara bölgede mahsur kaldı

46 yaşındaki İranlı şarkıcı, söz yazarı ve müzik yapımcısı Omid Tootian, Kıbrıslı Rum makamlarının kendisini Güney Kıbrıs’ın sığınma hizmetlerine erişimini defalarca reddetmesinin ardından Çarşamba gününden bu yana Ledra Palace’ın bulunduğu ara bölgede mahsur kaldı.

Rejim karşıtı şarkıları nedeniyle kendi ülkesinde zulüm gören Omid Tootian, yaklaşık iki hafta önce Türkiye’den adanın kuzeyine geldi. Kıbrıs’ın kuzeyindeki koşullarından çekindiği için Güney Kıbrıs’a geçmeye çalışan Tootian’ın güneye geçişi reddedildi.

Tootian, Güney Kıbrıs’a girişinin reddedilmesinden sonra, geçtiğimiz hafta, gerek UNFICYP, gerekse KISA’dan temsilcilerin yardımıyla şansını tekrar denedi, ancak tekrar tekrar reddedildi.

Ledra Palace Sınır Kapısı’nda görevli Rum polisi, Tootian’ın girişine neden izin verilmediği sorusuna, “polis şefinden kimsenin içeri girmesine izin vermemek için emir aldığımız için ona izin veremeyiz. Türkiye’den gelen kimseye izin vermememiz söylendi” dediği öğrenildi.

İran’ın ünlü sanatçısı Tootian Cyprus Mail gazetesine yaptığı açıklamada, İran’dan yaklaşık iki yıl önce ayrıldığını ifade etti. Tootian açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bundan önce ülkemde kalmaya çalıştım çünkü orada olmak benim için önemli. Bazen, durum zor olduğunda ve beni tutuklayabileceklerini düşündüğümde, birkaç hafta veya ay boyunca Türkiye’ye giderdim, ancak durumun daha iyi olduğunu bildiğimde Tahran’a geri dönerdim. İki yıl önce temelli gitmek zorunda kaldım. Ne yazık ki, Şimdi Türkiye’deki durum da iyi değil. Türk Hükümeti, İranlı aktivistlerin bir kısmını İran’a sınır dışı etmeye başladı. Aktivistlerin ikisi Temmuz ayında Tahran’da ölüm cezasına çarptırıldı. Bu yüzden buraya gelmeye karar verdim.”

Uluslararası ve Avrupa İnsan Hakları hukukuna göre, Kıbrıs Rum YEmakamları, Kıbrıs’ta sığınma talebinde bulunan herkesin sığınma hizmetlerine erişmesine izin verme yükümlülüğüne sahiptir.

Kıbrıs mülteci Konseyi Kıdemli Hukuk Danışmanı Corina Droushiotou ise Cyprus Mail’e yaptığı açıklamada, “birisi geçişlerden birine yaklaşırsa ve sığınma başvurusunda bulunmak istediğini söylerse, yetkililerin izin verme ve bunları doğru prosedürlere yönlendirme yükümlülüğü vardır” diyerek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin gayri yasal davrandığını bildirdi.

KISA’DAN Doros Polykarpou ise Cyprus Mail gazetesine verdiği demeçte, pandemiden önce insanların sığınma talebinde bulunan geçişlere yaklaştığı vakaları olduğunu söyledi. Yetkililer başlangıçta “bazı zorluklara” neden olsa da, günün sonunda geçmelerine izin verilmişti.

Polykarpou açıklamasında şunları kaydetti:

“Ama şimdi Tootian’ın Covid-19 nedeniyle geçmesine izin veremeyeceklerini söylüyorlar, ki bu tamamen yanlış, çünkü Tootian geçiş yapmak için üç test yaptı ve karantinadan geçti. Ayrıca, bu sertifikalara sahip olmasa bile, halk sağlığı güvenliğini sağlamak için başka yollar olduğu için erişim izni verilmeliydi” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu