GenelKıbrısManşet

“Irkçılığa derhal son verilmeli”

Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlığı alamayan bir grup Kıbrıslı Türk, Kıbrıs’ın güneyinde eylem yaptı

Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlığı alamayan bir grup Kıbrıslı Türk, Kıbrıs’ın güneyinde eylem yaptı

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ÖNÜNDE EYLEM YAPILDI

Karma evlilik mağdurlarının örgütlendiği “Kimliksizler” grubu, eylem çerçevesinde Ledra Palace’te buluşup, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ İçişleri Bakanlığı’na yürüdü. Ailelerinin “karma evlilik” yapması nedeniyle Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlığı alamayan Kıbrıslı Türkler, ‘Kimliksizler’ grubu olarak ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ İçişleri Bakanlığı’na yürüdü. İçişleri Bakanlığı önünde Türkçe, Rumca ve İngilizce ortak basın açıklaması yapan grup, “En temel insan haklarımızın ihlal edildiğini duyurmak için buradayız” dedi.

“IRKÇILIĞA VE AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYORUZ”

“Karma evlilik denilen, bir tarafın Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olup diğer tarafın Türkiye veya başka bir ülke vatandaşı olduğu evliliklerden dolayı sistemli biçimde, ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kalıyoruz” şeklinde yapılan açıklamada, “Bu vatandaşlığın Kıbrıslı Türkler için önemi, uluslararası geçerliliği olan bir kimlik ve pasaporta sahip olarak seyahat, eğitim, sağlık, iş bulma gibi konularda imkan sağlamasıdır. Ayrıca aile bütünlüğü bakımından da anne, baba ve çocukların aynı vatandaşlık imkanlarına, örneğin aynı hava limanından seyahat etme şansına sahip olmasıdır” ifadelerine yer verildi.

“HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR”

“Çocuklarımız yurttaşlık alamadığında, aile bütünlüğümüz zedelenmiş olmaktadır. Çocuklarımızla, eğitim, sağlık veya başka bir nedenle aynı hava limanından birlikte seyahat etme özgürlüğümüz ihlal edilmektedir” denilen açıklamada, “Yurttaşlığı verilmeyen gençlerin eğitim hakkı da ellerinden alınmaktadır. Kıbrıslı Türk gençlerin pek çoğu, büyük uğraşlarla Avrupa’da kazandığı üniversitelere, bu yasa dışı ve ayrımcı uygulama yüzünden gidememektedir. Gidebilenler de Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlara uygulanan fahiş fiyatlar sebebiyle eğitimini yarım bırakıp geri dönmek zorunda kalmaktadır” vurgusu yapıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu