KıbrısManşetSiyaset

İş Birliğini işaret eden bir süreç

Konjonktürün güçlendirdiği sağ siyasi yapılar için, solun bölük pörçük görüntüsünden bir an önce kurtulup işbirliği olanaklarının zorlanması gerekiyor.. Aksi takdirde ilk seçimlerde sol değerleri içselleştiren siyasi yapılar için kayıplar kaçınılmaz olur

Konjonktürün güçlendirdiği sağ siyasi yapılar için, solun bölük pörçük görüntüsünden bir an önce kurtulup işbirliği olanaklarının zorlanması gerekiyor..

Aksi takdirde ilk seçimlerde sol değerleri içselleştiren siyasi yapılar için kayıplar kaçınılmaz olur. Sanırım sol değerler üzerine siyaset yapanların dışında herkes bunun farkında. Dolayısıyla sağlıklı bir saptama yapacaksak bugün disiplin altında örgütlenmesi gereken yüzde elliye yakın bir seçmen potansiyeli var sol partiler için..

Bunu son yaşanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gördük. Haliyle böyle bir ortam oluşmuşken bunu işbirliğine dönüştürmek öyle anlaşılıyor ki, bu toplumsal bir ihtiyaç haline geldi.. Dolayısıyla sol değerler üzerinden siyaset yapanların bugün böyle bir ihtiyacı görmezden gelmeleri çok büyük bir stratejik hata olur. Ha elbette buna  rağmen sol partiler kendi özellerinde hareket alanı yaratacaklarsa bu da onların tercihidir. Fakat sağ siyasetin ortak payda yaratarak birleştiği bir düzen içinde sol partilerin incir çekirdeğini doldurmayan detaylarda görüş ayrılığına düşmesi takdir edersiniz ki yapılacak bir işbirliğinin önünde engel teşkil etmez. Ve fakat buna rağmen belli detaylar bizim kırmızı çizgimizdir diyorlarsa bunun ötesinde yapılacak bir şey kalmıyor. Ülkede çok ciddi sorunlarla karşı karşıyayız, toplumsal fayda sağlamaya dönük ortaya konacak her çaba kimden gelirse gelsin, ister sağ ister sol düşünceden bu çok kıymetlidir..

Dolayısıyla solun işbirliğinden kaçınması durumunda ki öyle bir eğilim olduğu anlaşılıyor, o zamanda sağ ve sol değer üzerinden iki farklı siyaseti içselleştirmiş yapıların olası bir erken seçimden sonra bir araya gelip koalisyon kurmaları gerekecek.

Benim ise burada sorgulamaya çalıştığım, sol kendi içinde bir işbirliğini reddediyorsa, sağın siyaseti ile nasıl bir işbirliğine gidip hükümet kuracak. Bugün buna karşı çıkan sağ ve sol anlayışın yarın ne değişecek de bir araya gelip belki koalisyon kuracaklar..

Bu soruların yanıtı maalesef bende yok..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu