KıbrısManşet

İşçi ve iş verenin imzaladığı tutanak neden Bakanlar Kurulu’na sunulmadı?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Üyesi Ali Yeltekin, Havadis Web TV'de Damla Dabis'in sunduğu programda Ekonomik Örgütler toplantı masasında yer almadıklarını belirterek tepki gösterdi. Ayrıca işçi ve işveren tarafının imzaladığı asgari ücret tutanağının Çalışma Bakanlığı tarafından gasp edildiğini ifade etti.

Başbakan ile görüşmediklerini belirten Ali Yeltekin, Başbakan Ersan Saner’in komisyonun dışındaki tüm ekonomik örgütler adı altındaki birlikler ile görüştüğünü Ticaret Odası dışındaki kimsenin önerileri kabul etmediğini ve bugün son toplantının yapılacağını aktardı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Üyesi Ali Yeltekin, katıldığı bir programda Ekonomik Örgütler toplantı masasında yer almadıklarını belirterek tepki gösterdi. Ayrıca işçi ve işveren tarafının imzaladığı asgari ücret tutanağının Çalışma Bakanlığı tarafından gasp edildiğini ifade etti.

“ASGARİ ÜCRET TUTANAĞI ÇALIŞMA BAKANLIĞI TARAFINDAN GASP EDİLDİ”

“Aldığım bilgilere göre ise bugün sonuçlandırmak için adım atılacakmış. Komisyon ile toplantı gerçekleştirilecekti ancak Başbakan, Çalışma Bakanlığı ve komisyon dışındaki örgütlerle yapılan gayri resmi toplantılar sonrasında karar aldıktan sonra komisyon ile toplanılacakmış” bilgisini veren Yeltekin, devleti atadığı Bakanlar Kurulu’nun onayladığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın altında oluşan bir komisyonu dışarı atmanın, imzasının kabul etmemenin bu ülkenin yasalarına saygısızlık olduğunun altını çizdi.

18 Ağustos’ta işçi ve işveren tarafından imzalanan asgari ücret tutanağının Çalışma Bakanlığı tarafından gasp edildiğini ifade eden Yeltekin, tutanağın Bakanlar Kurulu’na gönderilmediğini ve 7 gün içinde Resmî Gazete’de yayımlanması gerekirken hala yayımladığını aktardı.

Maliye Bakanlığı’nın asgari ücret artışında yüksek rakamlara çıkmamasına “para yok bu kadar verebiliriz” gerekçesine karşı Yeltekin, “Onların parası asgari ücretli gariban halka yok, yanlış anlaşılmasın” şeklinde tepki verdi.

“SANIRIM TURGAY DENİZ İLE ASGARİ ÜCRETİ İMZALANACAK”

EKONOMİK ÖRGÜTLER TOPLANTISINDA ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU YOK

Komisyonun çalışma saatinin henüz belli olmadığını ama komisyon üyelerinin toplantıya hazır olduklarını vurgulayan Yeltekin, Çalışma Bakanı Müsteşarı’nı yasaları uygulamamak ile suçlayarak “Ağustos ayı bu asgari ücret ile geçmez. 1 Eylül’de yürürlüğe girebilecek şekilde düzenleniyor. Devlet terörüne maruz kalan bu komisyon yarın çağrıldığı zaman Erman Yaylalı toplantıda zorluk çekecek, çünkü yasalara uygulamayan bir Çalışma Bakanı Müsteşarı nasıl olup da bu komisyonu toplantıya çağırıp karar alacak?” şeklinde konuştu.

İmzalanan belgelere saygı duyulmadığının altını çizen Yeltekin bugün gerçekleştirilmesi beklenen Ekonomik Örgütler son toplantısında taraflar olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonun masada olmamasına tepki çekerek, “Bu konuyu sanıyorum ki Başbakan Ersan Saner, Turgay Deniz, Erman Yalyalı ve Koral Çağman ile çözümü ulaştıracak. Herhâlde Erman Yaylalı ve Koral Çağman, Turgay Deniz ile asgari ücreti imzalayacak, öyle bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu