GenelKıbrısManşetTürkiye

İsias Oteli Duruşması: Uzmanlar inşaatın kusurlarını değerlendirdi

İsias Oteli inşaatıyla ilgili devam eden duruşmada, uzmanlar yapılan incelemeler ve değerlendirmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İsias Oteli inşaatıyla ilgili devam eden duruşmada, uzmanlar yapılan incelemeler ve değerlendirmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Serhan Şensoy’un ifadelerine göre, yapılan ön rapor incelemeleri sonrasında, 1993 ve 2001 yıllarına ait projeler incelendi. 93 yılındaki proje ile 2001’deki tadilatları içeren rapor hazırlandı. Ancak kolon eklemelerinde sıklaştırma yapılmadığına dikkat çekildi. Ayrıca, asansör eklemesiyle ilgili yapılan çalışmalar da detaylı bir şekilde incelendi.

Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu’nun ifadelerine göre, inşaatın 1993 yılında 1975 deprem yönetmeliğine göre yapıldığı belirtildi. Ancak, sonradan yapılan değişikliklere rağmen binada gerekli esneklik özelliklerinin kullanılmadığı vurgulandı.

Prof. Dr. Serhan Şensoy:

DAÜ ön raporu diye bir raporumuz vardı. 1’inci duruşmadan sonra özellikle avukatların talebi doğrultusunda adalet sarayına gittik, dosya incelemesi yaptık, daha kapsamlı bilgilere ulaştık. 1993 yılında yapılan bir proje statik hesaplar var ancak 2001’de sadece mimari projeye rastladık. 2 model hazırladık: 93 yılındaki proje ve 2001 yılında yapılan tadilatları içeren raporu hazırladık. Kolon eklemelerinde sıklaştırma yapılmadı.

Tadilat mimari projesinde asansör eklenmesi. Asansörün eklenmesi apart projesindeki mevcut asansörün arkasına iki asansör ekleme çalışması yapıldığını gördük. O bölgede kiriş vardı. Kiriş sabit mi değil mi tartışması yaşandı. Belki de asansörü küçültmüş olabilirler. Keza otelin yıkılmadan önceki resimlerinde asansör var. Asansörün oradan kaldırılması durumunu modelledik, yine otele dönüştürülmesi için ek duvarlar var. Kişi ağırlığından ziyade bina ağırlığında bir artış oldu.

2016’da bir kat eklendi. Projesi olmadığı için betonarme mi farklı bir malzemeden olduğunu mu görmedik. Ek zati yük diyoruz, biz buna malzemelerin getirdiği ağırlıkları dikkate aldık. Analizlerimizi gerçekleştirdik. 93’teki projesi geçtiğinde 21 metre kat yüksekliği geçerliydi, 1975 yönetmeliğine göre. 98 yönetmeliği de aynı yönde, 1’inci ve 2’nci aspoler döşemeli sistemler kullanıldığında deprem yükünün %75’inin perdeler taşıması gerektiği incelendiğinde, perde duvarların %30 yük taşıdığını gördük.

Apartman projesinden burulma olması nedeniyle eş değer deprem yükü analizlerinin doğru sonuç vermeyeceği. Apartmanın 98 yönetmeliği kuralları çerçevesinde neredeyse bir tanesinde 117, 193 kolonun göçtüğünü gördük. TK 0201 numaralı bu kayda göre ilk 20 saniyede 59 kolonun göçtüğünü gördük.

Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu:

İsias otelinin bulunduğu binada 1993 yılında 1975 deprem yönetmeliği geçerliydi, 2003 yılında oteli katılan yapılan projede 1993 1975 deprem yönetmeliği geçerli. Daha sonra bina yıkıldığı bir gerçek. Çok kusurlu oldu. Betonarme sistemlerinde binayı depreme korumak için bir esneklik özelliği binada kullanılmamış. Deprem yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı, binada bir değişiklik yapılmadı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu