EkonomiGenelKıbrısManşet

İşimiz hava gazı

Gaz ithalatçısı firmalarla zam oranı konusunda istişareler devam ederken, ‘şark kurnazlığı’ yapan ve ucuz kahramanlıkla halktan prim toplamak isteyen Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, ortaya attığı 17 TL’lik zamla baltayı yine taşa vurdu

YASALARI DA BİLMİYOR… “Ben yaparım olur” mantığıyla hareket eden Bakan Arıklı’nın ithalatçı firmalarla anlaşmaya varmadan gaz fiyatında açıkladığı 17 TL’lik artış ithalatçı firmalar tarafından kabul görmedi. Denetimli Mal Yasası’na göre Bakanlık, ithalatçı firmaları zararına ya da maliyetine satış yapmaya zorlayamadığı gibi, makul oranda kar marjıyla satış yapılacak bir fiyat belirlemekle mükellef. Bakan Arıklı ise yine kafasına göre iş yaparak ithalatçı firmalara “pahalıya ithal ettiğiniz ürünü zararına satın” demekle yetinmeyip bir de izinlerini iptal etmekle tehdit ediyor.

ÜRETİCİ FİRMALARIN DEPOLARI DA BOŞALIYOR… Zararına satış yapmak istemeyen gaz ithalatçısı 2 firmanın talep edilen oranda fiyat artışı yapılmaması halinde piyasaya gaz vermeyi kabul etmedikleri öğrenilirken, depolarında kalan son gazla kontrollü satış yapmaya çalışan tüp gaz üreticisi firmaların kısıtlı stoklarının da tükenmesi halinde fırınlar, restoranlar, süt üreticileri ve daha birçok işletme de üretimi durdurmak zorunda kalacak.

YİNE KAOSA OYNUYOR… Öte yandan sadece ithalatçı firmalar değil, tüp gaz üretici firmalar, dağıtım şirketleri ve tüp gaz bayileri de uzun süredir çok düşük kar marjıyla çalıştıklarını dile getirerek isyanda. Birçok bayinin tüp gaz satmaktan vazgeçmeye başladığı öğrenildi. Bakkalların sigara satışından bile daha çok kazanç elde ettiği yönünde şikâyetler var. Kontrollü satış yapan bir bayiye sırf şov için Ticaret Dairesi personelini göndererek 50 bin TL ceza yazılmasını sağlayan Bakan Arıklı, sırf kendi siyasi çıkarları için ülkeyi gazsız bırakarak kaosa oynuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu