KıbrısManşetToplum

İşler “yanlış” yönde gidiyor!

ARTUN ÇAĞA

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin Aralık 2023 araştırmasının sonuçları çok tatsız çıktı!

ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI

  1. Ekonomi.
  2. Enflasyon
  3. Kıbrıs sorunu
  4. Yeteneksiz/Beceriksiz siyasi liderler
  5. Yüksek yaşam maliyetleri
  6. Yolsuzluz

HER 100 KİŞİDEN 87’Sİ
Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) Aralık 2023 araştırmasına göre ülkede yaşayan her 100 kişiden 87’si (%87.1) ülkede işlerin yanlış yönde gittiğini düşünüyor. Aralık 2022 sonuçları işlerin yanlış yönde gittiğini düşünenlerin oranını yaklaşık %4 daha yüksek (%91.74) düzeyde gösteriyordu. Araştırmayı yapan kurumun yorumuna göre ülkede ekonomik ve sosyal sorunlar tavan tapmış durumda. 500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle yapılan araştırmaya katılanların sadece %3.4’ü ekonominin geleceği konusunda iyimser.

ENFLASYON 2’NCİ OLDU!
CMIRS’in araştırmasının sonuçlarına göre ülkenin en önemli sorunları listesinde ekonomi uzun süredir yerini korurken, ikinci sıraya aylardır hız kesmeden artan “Enflasyon” çıktı. “Kıbrıs sorunun” ise üçüncü sıraya yerleştiği dikkati çekti. Bu sonuç, ülkede ekonomik sorunların, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümle ilişkilendirildiğini gösteriyor. Sorunlar listesinde dördüncü sırada “Yeteneksiz/Beceriksiz siyasi liderler” var. “Yüksek yaşam maliyetleri” beşinci, sırada yer alırken, “sağlık sisteminden kaynaklanan sorunlar” listeden çıktı, yerine ise “Yolsuzluk” girdi.

EKONOMİK BEKLENTİLER KÖTÜ
CMIRS Aralık 2023 döneminde 500 kişi ile yüz yüze anket şeklinde yürüttüğü araştırmada, vatandaşın, ülkenin ekonomik durumuyla ilgili beklentilerinin parlak olmadığı dikkati çekti. Ankete katılanların %74.1’i iki sene içerisinde ülkenin ekonomik durumunun daha kötü olacağını belirtiyor. Katılımcıların %14.66’sı ekonomik durumun aynı kalacağını; %8.23’ü biraz daha iyi olacağını belirtirken, “Çok daha iyi olacak” diyenler sadece %3.01’de kaldı.

SİYASİLER EN DİPTE KALDI
CMİRS’in her üç ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği araştırmada, siyasiler bir kez daha vatandaşın gözünde “dipte” kaldı. Araştırmanın, “Kurumlara güven” kısmında, toplumun en çok güven duyduğu 3 kurum sırasıyla “Polis”, “Yargı” ve “Medya” oldu. “Hükümet” ve “Cumhurbaşkanı” en az güven duyulanlar listesinde zirve kalmayı sürdürürken, “Meclis” ve “Siyasi Partiler” artlarından geldi.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu