
İspanya’nın güneyindeki Cordoba kenti yakınlarında, Pazar akşamı meydana gelen ve iki yüksek hızlı trenin karıştığı feci kazada bilanço ağırlaşıyor. The Guardian ve İspanyol devlet televizyonu RTVE’nin son dakika bilgilerine göre, raydan çıkan bir yolcu treninin karşı yönden gelen trene çarpması sonucu en az 21 kişi hayatını kaybetti, 100’e yakın kişi de yaralandı.
Kaza, 18 Ocak Pazar akşamı yerel saatle 18:40 sularında, Cordoba eyaletine bağlı Adamuz kasabası yakınlarında meydana geldi.
İspanya demir yolu altyapı işletmecisi Adif’in yaptığı açıklamaya göre facia zincirleme bir reaksiyonla gelişti. Malaga’dan Madrid’e giden ve özel şirket Iryo tarafından işletilen 6189 sefer sayılı yüksek hızlı tren, henüz bilinmeyen bir nedenle raydan çıktı. Raydan çıkan vagonlar, o sırada yan hattan geçmekte olan Renfe (devlet demir yolları) işletmesindeki Madrid-Huelva treninin üzerine savruldu. Çarpışmanın şiddetiyle Renfe treninin ilk iki vagonu raylardan fırlayarak 4 metrelik bir şarampole yuvarlandı.
“Deprem Oluyor Sandık”
Kaza sırasında Iryo treninde yaklaşık 300, Renfe treninde ise 100 yolcu bulunuyordu. Kurtulan yolculardan gazeteci Salvador Jimenez, “Bir anda deprem oluyor gibi hissettik, tren şiddetle sarsıldı ve raydan çıktı. Camları imdat çekiçleriyle kırarak dışarı çıkabildik” sözleriyle dehşet anlarını anlattı. Bir başka yolcu ise vagonların kağıt gibi ezildiğini ve içeride insanların sıkıştığını belirtti.
Kurtarma Çalışmaları Güçlükle Sürüyor
Bölgenin coğrafi yapısı ve gece karanlığı kurtarma çalışmalarını zorlaştırırken, Cordoba itfaiye şefi Paco Carmona, “Hala enkaz altında sıkışanlar var. Canlılara ulaşmak için maalesef bazen cenazeleri çıkarmak zorunda kalıyoruz” açıklamasını yaptı. İspanya Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, durumu “çok ciddi” olarak nitelendirerek Renfe treninin makinistinin de hayatını kaybedenler arasında olduğunu doğruladı.
Hattın Yakın Zamanda Yenilendiği Ortaya Çıktı
Kazanın meydana geldiği düz hattın Mayıs 2025’te yenilendiği ve “mükemmel durumda” olduğunun rapor edildiği belirtiliyor. Bakan Puente, kazayı “çok garip ve sıra dışı” olarak tanımlarken, soruşturmanın en az bir ay sürebileceğini ifade etti.
Madrid ile Endülüs bölgesi arasındaki tüm yüksek hızlı tren seferleri durdurulurken, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez ve Kral VI. Felipe taziye mesajları yayınladı.





































