DünyaManşetSiyaset

İsrail-Hamas çatışmalarında 11. güne girildi!

İsrail'in saldırılarında 750'si çocuk olmak üzere 2 bin 800'den fazla Filistinli, Hamas'ın saldırıları nedeniyle bin 300'den fazla İsrailli öldü

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar 11. gününde devam ediyor.

İsrail’in saldırılarında 750’si çocuk olmak üzere 2 bin 800’den fazla Filistinli, Hamas’ın saldırıları nedeniyle bin 300’den fazla İsrailli öldü.

İsrail güçleri, Refah Sınır Kapısı ve Nusayrat Mülteci Kampını da bombaladı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant,, “Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız.” dedi.

İran’dan ise Hizbullah saldırı yapabilir açıklaması geldi.

İsrail-Gazze hattında son 24 saatte yaşananlar
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik başlatılan “Aksa Tufanı” adlı saldırının ardından bölgedeki çatışmalar 11. gününde de sürüyor.

5 DAKİKADA 1 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBEDİYOR
İsrail güçleri, bu kez de Gazze Şeridi’nde yoğun nüfusa sahip Nusayrat Mülteci Kampı ile kentin Mısır’a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı’nı ikinci kez bombaladı. Saldırıda ölen ve yaralananların olduğu aktarıldı.

5 DAKİKADA 1 FİLİSTİNLİ 3 SAATTE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında can kaybının 2 bin 808’e yükseldiğini, 10 binden fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail’in saldırılarında her 5 dakikada 1 Filistinli hayatını kaybediyor. Her bir saatte 3 çocuk can veriyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, insani yardımların Refah Sınır Kapısı’nda beklediğini ancak İsrail’in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını söyledi. Şukri, “Mısır’ın Gazze Şeridi’ndeki gerilimi kontrol altına alma çabaları sürüyor.” dedi.

İsrail ordusunun, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 11 gazetecinin hayatını kaybettiği, 20’den fazla basın mensubunun da yaralandığı belirtildi.

YERLERİNDEN EDİLEN FİLİSTİNLİ SAYISI 1 MİLYONA ULAŞTI
Birleşmiş Milletler (BM), İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’de yerlerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Refah Sınır Kapısı’nın açılması için farklı platformlarda görüşmelerin yürütüldüğünü, herkesin durumun ciddiyetinin farkında olduğunu vurgulayarak, “Henüz bir gelişme kaydedilmedi. Sınır kapısının açılmasına büyük ihtiyaç var.” dedi.

SALGIN HASTALIK TEHLİKESİ
İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle bölgede içme suyu konusunda da ciddi bir kriz yaşandığı, bu nedenle halkın, güvenli olmayan suları kullandığı belirtildi.

Gazze’deki Filistin İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Devam eden İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’nde içme suyu konusunda çok ciddi bir kriz yaşanıyor. İşgalci güçlerinin 10 gündür Gazze Şeridi’ndeki hiçbir kente bir litre dahi içme suyu pompalamaması, halkı güvenli olmayan suya başvurmak zorunda bıraktı.” ifadeleri kullanılırken, vatandaşların hayatını tehdit eden ciddi bir sağlık krizi konusunda uyarıda bulunuldu.

KUZEYİ 70 BİN KİŞİ TERKETTİ
Gazze’deki Hamas’a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, Gazze’nin kuzeyinden güneyine göç eden Filistinli sayısının sadece 70 bin olduğunu belirterek, İsrail ordu sözcüsünün 600 bin Filistinlinin kuzeyden güneye göç ettiği iddiasını yalanladı.

İsrail ise Gazze sınırındaki 500 bin vatandaşını tahliye ettiğini duyurdu.

“BU SAVAŞ UZUN VE BEDELİ AĞIR OLACAK AMA KAZANACAĞIZ”
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu hafta çıktığı bölge turunun ardından ikinci defa Tel Aviv’e gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdikleri savaş kabinesi toplantısının ardından beraber açıklama yaptı.

ABD’nin “her zaman iyi bir müttefik olduğunu bildiklerini ancak bugün İsrail ve tüm dünyanın kendi gözleriyle bunu gördüğünü” dile getiren Gallant, Blinken’ın bu hafta ikinci kez geldiğinin, Washington’dan diğer üst düzey isimlerin İsrail’i ziyaret ettiğinin altını çizerek, “Akdeniz’de Amerikan bayrağı dalgalanmasının herkes ne anlama geldiğini biliyor.” diye konuştu.

Gazze sınırının iki tarafındaki İsrail vatandaşları ve askerlerine bağlı olduklarını ifade eden Savunma Bakanı, “Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız.” ifadelerini kullandı.

“İRAN VE HİZBULLAH’I UYARIYORUZ, İRADEMİZİ SINAMAYIN, BEDELİ ÇOK DAHA AĞIR OLUR”
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Meclisin yeni dönem açılış töreninde yaptığı konuşmada, savaşı zafer elde etmeden bitirmeyeceklerini ve amaçlarının Hamas’ı devirmek olduğunu vurgulamıştı.

İran ve Lübnan Hizbullahı’na seslenen Netanyahu, “İran ve Hizbullah’ı uyarıyoruz, irademizi sınamayın, bedeli çok daha ağır olur.” ifadelerini kullanmıştı.

ABD BAŞKANI BİDEN, ÇARŞAMBA GÜNÜ İSRAİL’E GİDECEK
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden’ın, çarşamba günü İsrail’i ziyaret edeceğini duyurdu.

Tel Aviv’de basın toplantısı düzenleyen Blinken, Biden’ın “İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda” bu ülkeye gideceğini dile getirerek, Biden’ın, mevcut krizden istifade ederek İsrail’e saldırmak isteyebilecek üçüncü aktörlere bunu yapmamaları yönündeki mesajını yineleyeceğini kaydetti.

Biden’ın İsrail görüşmesindeki gündem maddeleri Hamas’ın alıkoyduğu rehineler, sivil kayıpların azaltılması ve insani yardım akışının koordinasyonu olacak.

HİZBULLAH İLERLEYEN SAATLERDE İSRAİL’E “ÖNLEYİCİ SALDIRI” DÜZENLEYEBİLİR
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Lübnan Hizbullahı’nın ilerleyen saatlerde İsrail’e karşı önleyici saldırıya geçebileceğini söyledi.

Abdullahiyan, “Direniş liderleri, Siyonist rejimin Gazze’de herhangi bir eylem (kara saldırısı) yapmasına ardından diğer bölgedeki direniş güçlerine yönelmesine izin vermeyecektir. Tüm seçenekler Hizbullah’ın önündedir.” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise önceki saatlerde İran’ın çatışmalara bizzat dahil olacağı iddialarını yalanlamıştı.

Kenani, “Biz bu tür açıklamaları (iddiaları) önemsemiyoruz. Gerçek şu ki, Filistin direniş güçlerinin, siyonistlerin süregelen insanlık suçlarına verdikleri karşılıktır. Bu tür uydurma projeler, ABD’nin sorgulamaksızın Gazze halkına saldıran siyonistlere verdiği desteği dünya kamuoyuna izah etme çabasından ibarettir.” dedi.

İSRAİL’İN GAZZE’Yİ İŞGALİ HATA OLUR
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’yi işgal etmesinin büyük hata olacağını söylemişti. Hamas’ın tamamen yok edilmesi gerektiğini belirten Biden, “Bölgede Filistin devleti de olmalı” ifadesini kullanmıştı.

HAMAS’IN EYLEMLERİ FİLİSTİN’İ TEMSİL ETMİYOR
Filistin Devlet Başkanı Abbas da İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının derhal durması ve acil insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi gerektiğini belirterek, Hamas’ın eylemlerinin Filistin halkını temsil etmediğini ifade etmişti.

Abbas, Filistinlilerin tek temsilcisinin Filistin Kurtuluş Örgütü olduğunu vurgulamıştı.

Filistin Devlet Başkanı, İsrail ve Hamas savaşındaki sivil ölümlerini kınayarak, her iki tarafa da “Rehine ve tutukluları serbest bırakın” çağrısında bulunmuştu.

HAMAS ELİNDE TUTTUĞU REHİNE SAYISINI AÇIKLADI
İsrail ile çatışmalar devam ederken Hamas, Gazze’de 200 ila 250 arasındaki kişiyi rehine olarak elinde tuttuğunu açıkladı. Rehinelere insani hukuka uygun davrandığını iddia eden Hamas, farklı milletlerden ellerinde olan tutsakları, “koşullar izin verdiğinde serbest bırakacaklarını” duyurdu.

Hamas askeri kanadının sözcüsü, “Birçok farklı milletten rehinemiz var. Onlar bizim misafirimiz. Şartlar sağlandığında onları serbest bırakacağız.” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu