DünyaManşetToplum

İsrail kara harekatına hazırlanıyor

İsrail’in Gazze’deki siviller için verdiği 24 saatlik süre dün doldu. Sürenin dolmasının ardından İsrail tarafından yeni bir adım geldi

İsrail, Gazzelilerin bugün 10.00 – 16.00 saatleri arasında güvenli geçişlerine izin verileceğini açıkladı. “Güvenli geçiş” izni süresi de an itibariyle doldu. Kara, hava ve denizden abluka altına alınan Gazze’de ise bombardıman sürüyor. İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, Gazze Şeridi dışındaki İsrailli piyadeleri ziyaret etti ve askerlere hitaben “Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Bir sonraki aşama geliyor.” ifadelerini kullandı. İsrail’in sınıra 300 bin asker yığdığı Gazze’de kara harekatının başlaması beklenirken; İsrail basını, ABD’nin kara harekatının ertelenmesini istediğini yazdı. Bununla birlikte İsrail elektrik ve suyun ardından, Gazze’de internet erişimini de sonlandırdı.

300 BİN İSRAİL ASKERİ GAZZE SINIRINDA

İsrail Gazze hattında gergin bir bekleyiş var. İsrail’in sivillerin Gazze’yi boşaltması için verdiği süre doldu. Binlerce Filistinlii  Gazze Şeridi’nin kuzeyinden İsrail’in beklenen kara saldırısı yolundan kaçarken, İsrail bölgeyi daha fazla hava saldırısıyla vurdu ve insanların kaçmasına izin vermek için iki yolu açık tutacağını söyledi.

İsrail, bir hafta önce İsrail kentlerini basarak sivilleri öldüren ve çok sayıda rehineyi alıp kaçan Hamas’a misilleme olarak, Gazze’yi kontrol eden grubunu yok etmeye kararlı olduğunu açıkladı. İsrail tarihinde sivillere yönelik en büyük saldırıda yaklaşık bin 300 kişi öldürüldü.

İsrail güçleri o zamandan bu yana 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’ni tam bir kuşatma altına aldı ve eşi benzeri görülmemiş hava saldırılarıyla bombaladı. Gazze yetkilileri, dörtte biri çocuk olmak üzere 2,200’den fazla kişinin öldüğünü ve yaklaşık 10 bin kişinin yaralandığını açıkladı.

ORDU SÖZCÜSÜ: OPERSYONLARIN SONRAKİ KISMINA HAZIRLANIYORUZ

Bununla birlikte İsrail, Gazze Şeridi’nin en büyük yerleşim birimi Gazze Şehri’ni de kapsayan kuzey yarısındaki tüm nüfusa güneye gitmeleri için bu sabaha kadar süre vermişti. Ancak ardından bu süre bugün 16.00’ya kadar uzatılmıştı.

İsrail Ordusu Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, kara birliklerinin Gazze Şeridi çevresinde yığınak yaptığını ve “operasyonların bir sonraki aşamasına hazırlandıklarını” söyledi.

Diğer taraftan, Hamas, insanlara bölgeyi terk etmemelerini söyledi ve çıkış yollarının güvensiz olduğunu belirtti. Bağımsız olarak doğrulanamayan bir habere göre,  dün Filistinli sivilleri taşıyan otomobil ve kamyonlara düzenlenen saldırılarda 70  kişi öldürüldü. İsrail, İsrail, Hamas’ın insanları canlı kalkan olarak kullanmak için ayrılmalarını engellediğini öne sürerken, Hamas ise bunu reddediyor.

Gazze’deki Al Quds hastanesine sığınan ve sabah güneye kaçmayı planlayan bölge sakinlerine göre, İsrail’in boşaltılmasını emrettiği Gazze Şehri’nin Tel Al-Hawa mahallesinde, savaş uçakları gece boyunca bir yerleşim bölgesini bombaladı ve birkaç evi vurdu.

Filistin Kızılayı, İsrail’den saat 16:00’ya kadar hastaneyi boşaltma emri aldığını, ancak hasta ve yaralılara hizmet vermeye devam etmek gibi insani bir görevi olduğu için bunu yapmayacağını bildirdi.

DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

18.00 Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail’in saldırılarında 28 sağlık çalışanının öldüğünü ve onlarcasının yaralandığını belirterek, uluslararası topluma sağlık personeli ile hasta ve yaralıların korunması çağrısında bulundu. el-Keyle, “Birleşmiş Milletlere, insan hakları ve yardım kuruluşlarına, her gün İsrail bombardımanına maruz kalan hastanelere, sağlık merkezleri ve personeline, ambulanslara, hasta ve yaralılara acil koruma sağlanması çağrımı yineliyorum. Gazze Şeridi’nde 15 tıp merkezi hasar gördü, Beyt Hanun Hastanesi ve Durra Çocuk Hastanesi hizmet vermeyi durdurdu, 28 sağlık personeli şehit oldu, onlarcası yaralandı. 23 ambulans kullanılmaz hale geldi.” açıklamasını yaptı.

NETANYAHU’DAN GAZZE SINIRINA ZİYARET: BİR SONRAKİ AŞAMAYA HAZIR MISINIZ?

17.40  İsrail’de Başbakanlık Ofisi tarafından bir video paylaşıldı. İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, Gazze Şeridi dışındaki İsrailli piyadeleri ziyaret etti ve askerlere hitaben “Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Bir sonraki aşama geliyor.” dedi.

17.30 İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampında bir evi hedef aldığı saldırıda, en az 20 kişinin öldüğü, 80 kişinin yaralandığı açıklandı.

16.45 Hizbullah, “İşgal altındaki Lübnan’ın Shebaa Çiftliklerinde 5 İsrail bölgesi vuruldu.” açıklamasını yaptı.

16:20 İsrail, elektrik ve suyun ardından Gazze’de interneti de kesti.

16.10  Gazze’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in son 24 saat içerisindeki saldırılarında, tutukları esirlerden 9’unun öldüğünü duyurdu. Açıklamada, hayatını kaybeden 9 esirden 4’ünün yabancı olduğu bilgisi verildi. Saldırının çeşidine ya da gerçekleştiği mekana ilişkin detay verilmedi. Böylelikle, İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim’den bu yana, Hamas’ın elinde olup da ölen esirlerin sayısı 27’ye yükseldi.

16.00 İsrail’in Gazze’ye verdiği tahliye süresi doldu. İsrail’in Gazze sınırına 300 bin asker yığdığı belirtildi.

15.40 Lübnan’dan İsrail’in bazı askeri hedeflerine saldırı yapıldı. Lübnan’ın güneyinden İsrail’in sınırdaki bazı askeri noktalarının hedef alınması üzerine, İsrail topçu atışlarıyla karşılık verdi. İsrail ordusunun açıklamasında ise Lübnan’dan Kerf Şuba bölgesine çok sayıda “atış yapıldığı” belirtildi. Saldırıların roketle mi yoksa havanla mı düzenlendiğine ilişkin bilgi verilmeyen açıklamada, “İsrail ordusu askerleri, şu anda atışların yapıldığı yeri vuruyor.” ifadesine yer verildi.

15.30 İsrail ordusu günlerdir bombardıman altında tuttuğu Gazze ile olan sınırına, askeri yığınak yapmaya devam ediyor. Ssınırdaki Sderot bölgesinin farklı noktalarında düzinelerce zırhlı araç ve tankın hareket halinde olduğunu görüntüledi. Bazı noktalarda ise tankların park durumunda beklediği görüldü.

15.10 BM, İsrailli yetkililere, Gazze Şeridi’ndeki BM tesislerine sığınan tüm sivilleri koruma çağrısında bulundu.

15.20 İsrail, Gazze’deki Al-Quds hastanesinin 16.00’ya kadar boşaltılması için yeni bir süre verildi. İlk olarak 06:00 için bir son tahliye saati verilmiş, ancak daha sonra bu süre uzatılmıştı. Ancak, Filistinli yetkililer hastaneyi thaliye etmeyeceklerini, insani bir görev kapsamında hasta ve yaralılara hizmet vermeye devam etmekle yükümlü olduklarını belirtti.

14.00  Gazze Şeridi çevresindeki Nirim Yahudi yerleşim bölgesine havan topu düşmesi sonucu 4 İsraillinin yaralandığı bildirildi. Nirim Yahudi yerleşim yerine düşen havan topu Gazze’den fırlatıldı. Yaralılardan birinin durumunun ağır, diğerlerinin ise orta ve hafif seviyede olduğu aktarıldı.

13.50 BM, “Gazze Şeridi boyunca suların tükenmesi nedeniyle 2 milyondan fazla kişi risk altında” açıklamasını yaptı.

13.20 İsrail basını, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının Gazze Şeridi yakınlarında bir İsrail askeri helikopterini roketatarla vurarak imha ettiğini bildirdi. Kassam Tugaylarının 7 Ekim’de İsrail ordusuna ait helikopteri RPG roketatar ile vurduğu ve saldırıda pilotların paraşütlerle atladığı, helikopterin ise tamamen yandığı kaydedildi. Haberde İsrailli pilotların sağlık durumuyla ilgili bilgi verilmedi.

13.10 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’e Gazze’de işlediği “savaş suçlarını” geç olmadan durdurma uyarısında bulunarak, İsrail’e karşı yeni cephe açmak için Lübnan Hizbullahı dahil “direniş cephesinin elinin tetikte” olduğunu söyledi.  Şu an en önemli konunun İsrail’in savaş suçlarının durdurulması olduğunu belirten Abdullahiyan, “Savaş suçlarını durdurmaları konusunda uyarıyorum. Belki de bir sonraki saat her şey için geç olacak.” dedi. übnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın yanı sıra Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad’ın üst düzey yetkilileriyle görüştüğünü aktaran Abdullahiyan, şöyle konuştu:

“Direniş Cephesi liderleriyle yaptığım görüşmelerde, siyonist rejimin suçlarına karşılık vermeye karar vermeleri halinde bunun pişman edici olacağını ve işgal altındaki Filistin topraklarının mevcut haritasını değiştireceğini öğrendim.” Abdullahiyan, “yeni cepheler açılmasına, savaşın genişlemesine veya ateşkese direniş güçlerinin karar vereceğini” belirterek, “Siyonist rejimin savaş suçları devam ederse sıfır saat ilanı direniş hareketinin elindedir. Direniş güçlerinin elleri tetikte.” dedi.

13.00 İsrail ordusu, 7 Ekim’de abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail tarafına düzenlenen saldırıları yönettiğini söylediği Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın üst düzey komutanlarından Ali el-Kadi’nin öldürüldüğünü duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, Kassam Tugayları’na bağlı “Nuhbe” (özel kuvvetler) biriminin komutanı Kadi’nin hava saldırısında öldürüldüğü ifade edildi.

12.50  Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail’in Gazze’deki el-Avde Hastanesi’nin boşaltılması talebine ilişkin, “Uluslararası insani hukuk uyarınca tıbbi tesislere, sağlık personeline, yaralı ve hastalara yönelik saldırılar yasaktır.” ifadesini kullandı.

08.50 İsrail ordusu, Gazzelilere 10.00 – 16.00 saatleri arasında güvenli geçiş izni verileceğini açıkladı. Ordudan yapılan açıklamada, üst düzey bir Hamas komutanının öldürüldüğü belirtildi.

08.45 İsrail basını, ABD’nin kara harekatının ertlenmesini istediğini yazdı.

08.30 AA: İsrail ordusu, doğu ve batı Gazze Şeridi’ne hücumbotlardan ve tanklardan topçu atışlarına devam ediyor.

06.45 İsrail Ordu Sözcüsü: Lübnan sınırında tansiyon yüksek. Hizbullah’ın hareketlerini izliyoruz.

06.45 İsrail Ordu Sözcüsü: Filistinliler uyarımızı dinledi. Akıllıca olanı yaptı ve güneye doğru hareket etti. Hedefimiz net, Hamas’ın askeri kapasitesini yok etmek.

GAZZE’DE ÖLÜ SAYISI 2 BİN 215’E YÜKSELDİ

12.40 İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 215’e ulaştı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail’in Gazze’de bir gün içinde düzenlediği saldırılarda 315 Filistinli yaşamını yitirdi. Buna göre, aralıksız süren yoğun bombardımanın 8’inci gününde toplam 2 bin 215 kişi öldü, 8 bin 714 kişi yaralandı. Bakanlık açıklamasında, İsrail saldırılarında ölenlerden 724’ünün çocuk ve 458’inin kadın olduğu kaydedildi.

12.00 Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ülkesinin savaşa girmek istemediğini ancak Hizbullah’tan henüz bu yönde güvence alamadıklarını belirtti.

Mikati, Lübnan’daki bir televizyon kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.Lübnan için esas olanın güven ve istikrarının korunması olduğunu vurgulayan Mikati, Hizbullah’ı da kastederek, “Ancak hiçbir taraftan gelişmelere ilişkin güvence alamadım çünkü durum sürekli değişiyor.” dedi.

11: 30 Avustralya, Gazze’de çatışmalardan etkilenen sivillere 10 milyon dolarlık insani yardım yapacağını bildirdi.

Avustralya Dışişleri Bakanlığından, Gazze’ye insani yardımda bulunulacağına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Gazze’de çatışmalardan etkilenen sivillere yapılacak 10 milyon dolarlık yardımın 3 milyon dolarının, temel hizmetlerinin yeniden tesis edilmesi için Uluslararası Kızılhaç Komitesine (ICRC) verileceği kaydedildi.

04.14 Birleşmiş Milletler, Gazze’de İsrail’in hava saldırıları nedeniyle 400 binden fazla Filistinlinin yerinden edildiğini açıkladı.

00.38 Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail ordusunun cuma günü Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde öldürdüğü Filistinlilerin sayısının 16’ya çıktığı belirtildi.

SIZMA OPERASYONU

Kapsamlı kara hareakatı öncesinde ise dün gece İsrail ordusu, sızma harekatı gerçekleştirdi Harekatta, sınıra yakın bölgede İsrailli rehinelere ait cansız bedenlerin alındığı belirtildi. Sabah saatlerinde açıklama yapan İsrail Ordu Sözcüsü, ordunun kara harekatı için hazır olduğunu söyledi.

Hedeflerinin, Hamas’ın askeri kapasitesini yok etmek olduğunu söyleyen sözcü, Lübnan sınırında da tansiyonun yüksek olduğunu, Hizbullah’ın hareketlerinin de yakından takip edildiğini söyledi.

SÜRE DOLDU, ORDU SÖZCÜSÜ AÇIKLAMA YAPTI

İsrail ordusunun, Gazzelilere evlerini terk etmeleri için verdiği süre, sabah saatlerinde doldu. Kameralar karşısına geçen İsrail Ordu Sözcüsü, her an kara harekatına başlayabileceklerini söyledi. Filistinliler’in büyük oranda tahliye talebine uyduğunu söyleyen sözcü, “Güneye doğru ciddi bir hareket gördük. İnsanlar uyarımızı dinledi, akıllıca olanı, doğru olanı yapıp güneye gitti.” dedi. Sözcü, Hamas’ı tahliyeye engel olmaya çalışmakla da suçladı. İsrail ordusunun Gazze şeridini kuşattığını kaydeden sözcü, birliklerin harekete geçmek için emir beklediğini söyledi.

Ordu Sözcüsü, hedeflerinin Hamas’ı bir daha İsrail’e saldıramayacak şekilde tamamen yok etmek olduğunu vurguladı.Açıklaması boyunca savaşı kendilerinin değil Hamas’ın başlattığını ifade eden sözcü, çatışmalar bittiğinde Filistinliler’e Gazze’ye dönmelerini söyleyeceklerini belirtti. Açıklamada ayrıca, Lübnan sınırında tansiyonun yükseldiği, Hizbullah’ın hareketlerinin yakından izlendiği kaydedildi.

NETANYAHU: “BU YALNIZCA BAŞLANGIÇ”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yahudilerin kutsal günü olarak kabul edilen Şabat’ta ilk kez halka açık bir konuşma yaptı. Netanyahu, Hamas’ın saldırılarını hiçbir zaman unutmayacaklarını belirterek, “Bugün herkes biliyor ki vatan için savaşıyoruz ve aslanlar gibi savaşıyoruz.” dedi. Sevdiklerini kaybeden ailelerle görüştüğünü belirten Netanyahu, “Hamas’a sert bir darbe vuruyoruz ama bu yalnızca başlangıç. Hamas’ı yok edeceğiz ama bu zaman alacak” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu