DünyaKıbrısManşet

İsrail’den Batı’ya İran’a ‘karşılıksız taviz vermeme’ uyarısı

ABD ve uluslararası alanın önde gelen ülkeleri ile İran arasında uzlaşı süreci devam ediyor.

ABD ve uluslararası alanın önde gelen ülkeleri ile İran arasında uzlaşı süreci devam ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, dondurulan İran fonlarının bir kısmının serbest bırakılması karşılığında yüzde 60 oranında uranyum zenginleştirme sürecinin durdurulmasını garanti edecek ‘geçici bir anlaşma’ konusunda İsrail hükümetiyle görüşmeleri sürdürüyor.

Bu durum,  Tel Aviv ve Washington’daki değişim rüzgarlarını gözler önüne seriyor. İsrailliler nükleer müzakereleri yakından etkilemeye çalışırken ABD’liler ise uzlaşının bir parçası olmasa dahi anlaşmanın netleştirilmesi sürecine Tel Aviv’i de dahil ederek Tahran’a baskı yapmaya çalışıyor.

Bilindiği gibi Tel Aviv yönetimi, Tahran’ın nükleer projesini tamamen ortadan kaldırmayacak, balistik füze geliştirme projesinden ve başta İsrail olmak üzere Ortadoğu ülkelerini etkileyen projesinden ödün vermesini kapsamayacak herhangi bir anlaşma yapılmasına karşı çıkıyor.

Netanyahu başkanlığındaki önceki hükümet, eski Başkan Barack Obama yönetimini Tahran’a boyun eğmekle ve Joe Biden yönetimini de Obama’nın politikasına geri dönmekle suçlayarak nükleer anlaşmaya uzaktan da olsa karşı çıkıyordu.

Tavrı temelde önceki yönetimden farklı olmayan Naftali Bennett hükümeti ise bu uzaktan karşı çıkma politikasının işe yaramadığı gerekçesiyle taktik değiştirmiş durumda.

Nitekim eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Netanyahu’nun destek ve teşvikiyle izlediği nükleer anlaşmadan çekilme politikası ters tepmiş, Tahran’ın yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirmede çarpıcı ilerleme kaydetmesine neden olmuştu.

Tahran’ın yüzde 90 oranında uranyum zenginleştirmeye teorik olarak yaklaşması, zenginleştirilmiş uranyumun askeri alanda kullanımına, Devrim Muhafızları fabrikalarının balistik füze üretiminde ilerlemesine imkan sağlaması anlamına geliyor.

Bu nedenle İsrail, verilecek kararlara etki etmek için müzakere masasına yakın duruyor.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu