EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

İstanbul 1.2 milyon yeni konut istiyor

İstanbul Konut Strateji raporu, dev kentin gelecek 10 yıldaki konut ihtiyacını ortaya koydu

İstanbul Konut Strateji raporu, dev kentin gelecek 10 yıldaki konut ihtiyacını ortaya koydu.

10 YILLIK İHTİYAÇLAR
Markalı konut üreticilerini temsil eden Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği ve PwC Türkiye işbirliğinde hazırlanan “İstanbul Konut Stratejisi Raporu, İstanbul’un 10 yıllık konut ihtiyacının fotoğrafını çekti. Demografik yapı, göç hareketliliği, yeni nesil turizm faaliyetleri, iş insanları, öğrenciler ve yabancıların talep kriterleri göz önüne alınarak oluşturulan rapora göre, İstanbul’da önümüzdeki 10 yılda yeni konut ihtiyacı 1 milyon 230 bin, yıllık ortalama yeni konut ihtiyacı ise 123 bin olarak belirlendi. Bu rakamın 1 milyon 84 bini hane oluşumundan, 143 bin 400’ü diğer taleplerden geldi. Raporda İstanbul’da hane halkı büyüklüğünün de düştüğüne işaret edilerek, “Bu daha küçük evlere ihtiyacımız var demek.” İfadeleri kullanıldı.

 YANLIŞ YATIRIMLAR
KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, İstanbul’un önümüzdeki 10 yılda konut ihtiyacını ortaya koyan bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Raporun, asıl ihtiyacın ortaya konulmasına yönelik bir çalışma olduğuna işaret eden Kumova, “Bu da sektördeki oyuncuları yatırım yapma iştahına yönlendirecek. Fiyatlar düşer mi, az ürün var fiyatlar artar mı noktasında tüketiciye de cevap veren bir çalışma. Fiyat segmentasyonu nereye gidecek. Bu raporlar bir anlamda öngörü ortaya koyacak. Biz ihtiyacı ortaya koymaya çalışıyoruz. Hem sektör oyuncularının hem de kamu kaynaklarının doğru kullanımına imkân tanıyarak yanlış yatırımların önüne geçilecektir” dedi.

NÜFUS AZALIYOR VE YAŞLANIYOR
PwC Türkiye Ortağı ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu ise nüfus artış hızının düştüğüne işaret ederek, “İstanbul’da nüfus artış hızı 2010’dan 2022’ye kadar yıllık ortalama yüzde 1.5 artarken, 2023’den 2032’ye gelindiğinde yıllık yüzde 0.5 artıyor. Artış hızı üçte bire düşmektedir. Evlilik sayısı numerik artmasına rağmen, artış hızındaki yavaşlama etkisiyle oransal olarak azalıyor. Nüfus yaşlanıyor. Hane halkı sayısı 3.18’den 2.74’e düşerken, buna paralel hane sayısı yüzde 20 artacak. Doğum oranları daha az, göç var, yaşlanıyoruz ve tek başımıza yaşıyoruz. Dolayısıyla haneler küçülüyor, o büyük aileler küçülüyor” bilgilerini paylaştı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu