ManşetTürkiye

İstanbul gibi büyük kentlerde aylık 10 bin TL’ye yaklaşan kiralar, oda kiralama dönemini başlattı

Avrupa’da yıllardır var olan uygulama aşırı yüksek kiralar nedeniyle Türkiye’ye de taşındı

Avrupa’da yıllardır var olan uygulama aşırı yüksek kiralar nedeniyle Türkiye’ye de taşındı

 

İstanbul gibi büyük kentlerde aylık 10 bin TL’ye yaklaşan kiralar, oda kiralama dönemini başlattı

 

PAYLAŞIMLI EV MODELİ… İstanbul’da ortalama 10 bin TL’lere varan kiralık konut fiyatları ve artan üniversiteli öğrenci sayısı oda kiralamaya dayanan paylaşımlı ev modelini Türkiye’de yaygınlaştırıyor. Taleple birlikte eskiden %5 gibi oranlarda seyreden paylaşım modeli %10’lara çıktı. Oda kiralama aileler için de ek gelir olarak görülmeye başladı. Özellikle İstanbul, Bursa ve İzmir gibi kentlerde uygulanan ve öğrencilerin tercih ettiği model, barınma sorununun çözülmesine kısmi de olsa katkı sağlıyor. Hatta Bursa’da üniversiteye yakın bölgelerde oda sistemine uygun salonsuz projelerin de inşa edilmeye başladığı belirtiliyor.

 

AİLELER DE KİRALAMAYA BAŞLADI… Paylaşımlı evde talep artışı olduğuna dikkat çeken emlakjet. com CEO’su Tolga İdikat, “Ayrıca aileler de oda kiralamaya başladı. Artışa rağmen henüz ABD ve Avrupa ülkeleri seviyesinde değiliz. Ancak bir trend, bir arayış olduğu belli. Maddi açıdan zorlanan ailelerin de oda kiralayarak bu şekilde gelir yaratmaya çalıştığını anlatan İdikat, “Böylece ekstra bir ev almadan kira geliri oluşturmuş oluyorlar. Zaten öğrencilerin de ihtiyacı var. Böyle olunca yakın zamanda bunlar daha da artacak” dedi.

 

KİRACILAR ALT KİRACI ALIYOR… İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, evinin bir odasını kiraya vermenin eskiden beri uygulanan bir model olduğunu ancak geçim sıkıntısından dolayı son yıllarda ailelerin de bu modeli seçmeye başladığına dikkat çekti. Diğer taraftan kiracıların da yanına alt kiracı almaya başladığını aktaran Aşa, “Müşterek tutmak yerine yanına almaya başladı. Genellikle merkez ilçelerde daha yaygın. Öğrenci için de fiyatlar daha uyguna geliyor” yorumunu yaptı.

 

VİLLALAR DAHİ ODA ODA… Realtyplus Türkiye Kurucu Ortağı Özhan Carda da evlerde oda oda kiralama sisteminin giderek daha fazla görülmeye başladığını belirterek, “Örneğin ofisimizin olduğu Kavacık’ta üniversitelere yakın birçok villa alt katlarını oda oda öğrenciye kiralıyor. Ev sahipleri için çok mantıklı, böylece ihtiyaç fazlası odalarını değerlendirebiliyorlar” dedi. İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü Başkanı Ulvi Özcan ise “Bir yeri komple kiralayıp öğrenciye oda oda kiraya verenlerin sayısı artmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu