EkonomiManşetTürkiye

İstanbul’da dev plazalar boş kaldı

Koronavirüsle yayılan hibrit çalışma düzeni ve artan kira maliyetleri, ticari gayrimenkullere olan ihtiyacı azalttı

Koronavirüsle yayılan hibrit çalışma düzeni ve artan kira maliyetleri, ticari gayrimenkullere olan ihtiyacı azalttı. Bir zamanlar yer bulabilmek için yarış edilen plazaların %20’sinin boş olduğu vurgulanıyor

DEV PLAZALAR ATIL KALDI

İstanbul’da ticari gayrimenkullerin ciddi bir kısmı boş kaldı. Şirketlerin hibrit çalışmaya geçmesi, artan kiralama ve aidat maliyetleri plaza ve ofislere duyulan ihtiyacı azalttı. Bu gelişmelerle birlikte İstanbul’da ticari gayrimenkullerin yüzde 20’si boş ve atıl duruma düştü. Gayrimenkul piyasasında kullanılmayan plaza ve ofislerden nasıl faydalanabileceğine ilişkin çözümler konuşuluyor. Son dönemde şirketlerin ‘flexible ofis’ modelini tercih ettiğine dikkat çeken uzmanlar, “Bunlar ihtiyaca göre artırılabilir metrekareli yerler oluyor. Sanal ofis dediğimiz hizmetler nedeniyle bu hizmeti aslında vergi levhası ve kaydını açarak bu sanal ofisler üzerinden yürütmeleri biraz daha tercih edilen nokta oldu” diyor.

“PLAZALARIN YÜZDE 20’Sİ BOŞ”

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili açıklamasında, “Pandemide gerek uzaktan çalışma gerekse de fazla yapılanmayla oluşan stoklar nedeniyle plazalarda yüzde 20’ye yakın bir boşluk oranı mevcut. Halen finans merkezi gibi bazı yerlerde ticari ünitelerin yapılmasına devam ediyor. Son dönemde her halükârda bu tarzda inşaatlar yapılmamış olsa bile, var olan stokların dahi nispeten çok azının kullanıldığını görüyoruz” dedi. Özelmacıklı, İstanbul Avrupa Yakası’nda özellikle Maslak, Basın Ekspres hattı, Levent ve Etiler hattı ile Seyrantepe ve Şişli hattında boşluk oranlarının çok yüksek olduğuna işaret ediyor.

PLAZALAR NASIL DEĞERLENDİRİLEBİLİR?

Plazaların nasıl değerlendirileceğine ilişkin olarak Özelmacıklı şu bilgileri verdi: “Bu açıdan baktığımızda da özellikle çok görünen ve bizler için çok ciddi bir risk bulunuyor. Özellikle büyükşehirlerde yeterli konut stoklarımız yok ve talep artmaya devam ediyor. Bu durumdan ilk etkilenecek kişiler de yüksek bir oranda üniversiteye yeni yerleşen gençler olacak. Bu plazaları girişimcilere verilebilecek bazı geçici düzenlemelerle, en azından buraların toplu bir barınma amacıyla kullanılması çok daha mümkün hale gelebilir. Buralara yapılacak servis hatları veya belirlenecek güzergâhlara verilecek bazı desteklerle bu atıl kalan plazaların en azından toplu barınma ihtiyacı açısından kullanılması çok büyük bir fayda sağlayacaktır. Özellikle gayrimenkul sektöründe yeni arzlar üretilene kadar bir nebze kullanılma potansiyeli sağlayacaktır.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu