KıbrısManşetSiyasetSürmanşet

İşte kabine!

Üç silahşörler sonunda koalisyon hükümetinde anlaştı... HP'den istifa eden 3 vekilin da desteğiyle azınlık hükümeti kuruluyor

SON KARAR BUGÜN

Ersan Saner’in ev sahipliğinde UBP Genel Merkezi’nde toplanan DP ve YDP başkanı ile beraberlerindeki heyetler, üçlü azınlık hükümetine ilişkin detayları görüştü. Toplantı sonrası diğer parti başkanlarını da yanına alarak basına açıklama yapan UBP Genel Başkan Vekili  Saner,  “Bugün görüşmelerimizi son aşamaya taşıdık. Taraflar son bir kez kendi içinde değerlendirme yaptıktan sonra yarın (bugün) son kararını verecek. Gerekli açıklamayı yapacağız” dedi.

ÖRP SÜRECİ GİBİ

Aylardır partilerinden istifa edecekleri konuşulan 3 HP’li kafadar Büyükoğlu, Topal ve Genç, sonunda dedikoduları gerçek yaptı… Parti Genel Başkanı Yenal Senin, “Ölüden korksaydık Mezarlıktan geçmezdik” dedi.

SPOR DAİRESİ YDP’DE

Dün akşam yapılan pazarlıklar sonucunda en çok tartışma yaratan konu olan Spor Dairesi YDP’ye kaldı… Sadece tek bir bakanlık alan YDP, Spor Dairesi’nde diretti. Bilindiği gibi Spor Dairesi hem spor fonu hem de Devlet Piyangosu’nu içinde barındırdığı için her siyasi partinin iktidardayken almak istediği bir daire…
Uzun tartışmalar sonrasında Piyangolar Birimi YDP’nin oldu

VAKIFLAR İDARESİ DE YDP’DE

Vakıflar İdaresi de Yeniden Doğuş Partisi’ne bağlı olan Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bünyesine katılıyor. Hem Spor Dairesi hem de Vakıflar Örgütü Başbakanlık bünyesindeydi. Ersan Saner hükümetin kurulabilmesi için iki önemli kurumu YDP’ye verdi.

ŞEHİR PLANLAMA DAİRESİ DP’DE

UBP’ye kalan İçişleri Bakanlığı’nın altındaki en önemli dairelerden biri olan Şehir Planlama Dairesi DP saflarına geçti. Şehir Planlama Dairesi Turizm ve Çevre Bakanlığı altına kaydırılıyor. Özellikle Gazimağusa İmar Planı ile önemi bir kez daha anlaşılan dairede artık Fikri Ataoğlu’nun sözü geçecek. Şirketler Mukayyitliği de bundan böyle DP’de olacak. Şirketler Mukayyitliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı altında hizmet verecek.

SANER’İN HEDEFİ PARTİ DENGELERİNİ KORUMAK

Ersan Saner kabinesinde, UBP-HP hükümetinde görev alan ve halen görevde olan Olgun Amcaoğlu, Kutlu Evren, Nazım Çavuşoğlu, Dursun Oğuz ve Ali Pilli görev almaya devam edecek. Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı için Nazım Çavuşoğlu ile Özdemir Berova’nın ismi geçiyor fakat henüz kimin hangi bakanlığı alacağı net değil. Öte yandan, Ulaştırma Bakanlığı için Aytaç Çaluda ismi de gündemde.

UBP kurultay sürecinin tartışmalı isimleri Faiz Sucuoğlu ile Hasan Taçoy’un kabinede yer almayacağı kesinleşirken, Taçoy, bakanlık değil parti genel sekreterliğini istiyor. Öte yandan Özdemir Berova’ya da parti genel sekreterliği sözü verildiği de iddia ediliyor. Siyasi kulislerde dolaşan bir diğer iddiaya göre ise Dursun Oğuz’un Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı görevine getirilip, Aytaç Çaluda’nın Tarım Bakanı olabileceği yönünde

KURULTAY SANCISI DA SONA ERİYOR

Hükümetin kurulmasıyla birlikte UBP’deki kurultay sancısı da son bulacak ve kurultay için hükümetin kurulmasını bekleyen UBP’de bugünkü PM’de yüksek ihtimalle kurultay tarihi de belirlenecek. Hükümeti kuran Saner, arzu ettiği şekilde genel başkanlığa tek aday olarak kurultaya gidecek.

Hamza Ersan Saner hükümetinin kabinesi şu çerçevede şekillenecek:

Meclis Başkanı: Resmiye Canaltay, Zorlu Töre veya Ünal Üstel (UBP)

Başbakan: Ersan Saner (UBP)

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı: Erhan Arıklı (YDP)

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı: Nazım Çavuşoğlu veya Dr. Özdemir Berova (UBP)

Maliye Bakanı: Olgun Amcaoğlu (UBP)

İçişleri Bakanı: Kutlu Evren (UBP)

Dışişleri Bakanı: Oğuzhan Hasipoğlu (UBP)

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı: Dr. Özdemir Berova, Nazım Çavuşoğlu veya Aytaç Çaluda (UBP)

Turizm ve Çevre Bakanı: Fikri Ataoğlu (DP)

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı: Dursun Oğuz (UBP)

Sağlık Bakanı: Dr. Ali Pilli (UBP)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Dr. Koral Çağman (DP)

MECLİS BAŞKANLIĞI İÇİN 3 ADAY

Ersan Saner’in Meclis Başkanlığı konusunda da bir karar vermesi gerekiyor. Bu mevkii açık açık isteyen isimlerin başında Zorlu Töre geliyor. Ünal Üstel de bu mevkii kendine yakıştırıyor. Resmiye Canaltay’ın ismi de bu makam için geçiyor. Üç adaydan biri koltuğa oturacak.

KABİNE, EN GEÇ YARIN CUMHURBAŞKANI’NA SUNULACAK

Bugün saat 14.00’te UBP Merkez Yönetim Kurulu ve saat 15.00’te Parti Meclisi toplanacak. Varılan uzlaşıları bugün partiler kendi yetkili kurullarında masaya yatıracak ve onay işlemlerinin ardından oluşan kabine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunulacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu