GenelKıbrısManşet

İşten durdurmalar olacak

İşverenler Sendikası, asgari ücrete yapılan artış nedeniyle şu anda yanındaki çalışanlarını ödemekte zorlanan işverenlerin, ya borçlanma yoluna gideceğini ya da yanlarında çalışanları işten çıkartmak zorunda kalacaklarını vurguladı.

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur,  asgari ücretin hukuka uygun olarak tespit edildiğini ancak bu süreçte kendilerinin tartışmanın dışında olduğunu söyledi. Sungur, çok zor bir dönemden geçerken iş barışının zarar görmemesi adına asgari ücrete itiraz etmeyeceklerini ancak yeni asgari ücretin işverenleri zora sokacak bir rakam olduğunu söyledi.

Sendikadan yapılan yazılı açıklama şöyle;

Pandeminin zirve yaptığı şu günlerde Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası olarak yeni asgari ücretin belirleneceği toplantıya pandemi nedeniyle katılmama kararı aldık ve bu kararımızı da ilgili bakanlığa ilettik.  İşçi temsilcileri ile Bakanlık geçen hafta yeni asgari ücretin tespiti için pazarlık masasına oturdular.

Asgari ücretler yasasının 9. Maddesi “komisyon üye tamsayısının yarıdan bir fazlası ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır” diyor.

Yukarıdan da anlaşılacağı üzere son toplantıya toplamda 9 kişi (5 Devlet 4 İşçi temsilcisi) katıldığından ve bu katılanların yarıdan fazlasının oyu ile karar alındığından alınan kararlar hukuken geçerli olduğu inancındayız.

Biz bu tartışmanın tarafı olmak arzusunda değiliz. İşverenler olarak önceliğimiz toplumsal barışın zarar görmemesi ve işverenlerin bu zor süreçte ayakta kalabilmelerine yardımcı olmaktır.

Bize göre yeni belirlenen asgari ücret, pandemiden ötürü ekonominin durma noktasına geldiği şu günlerde devletten herhangi bir destek alınamadığı için işverenleri zorlayacak bir meblağa ulaşmıştır. Bunu defaatle ile kamuoyuna ve hükümet edenlere sık sık aktardık. Şuanda yanındaki çalışanlarını ödemekte zorlanan işverenler ya borçlanma yoluna gidecekler ya da yanlarında çalışanları işten çıkartmak zorunda kalacaklar. Hükümetin bu konuda işverenlerin yükünü hafifletecek ve istihdamın önünü açacak kararlar almasını bekliyoruz.

Bir kez daha yeni asgari ücretin hayırlı olmasını dilerken masadaki işveren kesimi olarak şuan yaşanan tartışmaların bir tarafı olmayacağımızı da bu vesile ile kamuoyuna belirtmek istiyoruz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu