EkonomiKıbrısManşetSiyaset

İşverenler toplantıya dahi katılmadı!

Toplantı çıkışında açıklama yapan işçi tarafı temsilcisi Ali Yeltekin, “maalesef işveren ile devlet oyunu yine sahnede” diyerek, devletin açlık sınırında bir teklif yapacağını bildiklerinden dolayı toplantı tutanağına imza atmadıklarını ve toplantıyı ‘gayrı-resmi’ bir görüşmeye çevirdiklerini kaydetti

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı da sonuçsuz kaldı.

Hükümet tarafının 4 bin 400 TL’lik önerisini “açlık sınırı” olması nedeniyle reddeden işçi tarafı, kararın oyçokluğuyla geçmemesi için tutanağa imza atmadan toplantıyı terk etti.

Toplantı çıkışında açıklama yapan işçi tarafı temsilcisi Ali Yeltekin, “maalesef işveren ile devlet oyunu yine sahnede” diyerek, devletin açlık sınırında bir teklif yapacağını bildiklerinden dolayı toplantı tutanağına imza atmadıklarını ve toplantıyı ‘gayrı-resmi’ bir görüşmeye çevirdiklerini kaydetti.

Toplantıya işveren tarafının katılmadığını, 5 devlet, 4 de işçi temsilcisinin katıldığını belirten Yeltekin, devletin 4 bin 400 TL’lik kararını oyçokluğuyla geçirmemesi adına bu hamleyi yaptıklarını kaydetti.

4 bin 400 TL’nin açlık sınırı olduğunu, 4 bin 900 TL’lik taleplerinden 4 bin 600’e kadar düştüklerini, 4 bin 600 TL’den bir kuruş aşağıya inmeyeceklerini vurgulayan Yeltekin, “Eğer toplantı tutanağına imza atsaydık, asgari ücret açlık sınırında olacaktı. İşveren ile devletin oyununu bozduk” dedi.

Bir sonraki toplantıdan ümitli olduklarını söyleyen Yeltekin, “Devlet eğer gerçekten sosyal devletse, asgari ücreti 4 bin 600 yapar” şeklinde konuştu.

Yeltekin, işveren tarafının, “biz bu rakamı ödemeyiz” diyerek, devleti tehdit ettiğini de söyledi.

TEMENNİLER HAVADA KALDI!

İşverenler Sendikası’nın pandemi koşulları nedeniyle katılmadığı toplantıya hükümet  ve işçi adına Hür-iş Federasyonu temsilcileri katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Çelebi Ilık’ın başkanlığındaki toplantıda yeni asgari ücretin belirlenmesi hedefleniyordu.

Açılık konuşmasını yapan Ilık, “üçüncü kez toplanıldığını anımsatarak, devlet tarafı olarak toplantı çağrısını yaptıklarını buna işverenlerin pandemi koşullarını öne sürerek katılmayacaklarını bildirdiler. Biz pandemi koşullarını göz önünde bulundurarak Dışişleri Bakanlığı konferans salonunu seçtik. Biz hükümet ve işçi tarafı buradadır.

Hür-iş adına konuşan Ali Yeltekin, iş verenlerin toplantıya katılmamasını eleştirdi. Yeltekin, “Önce istifa ettiler, sonra pandemiyi bahane gösterdiler. Bu işverenler aileleri ile yemek yemez, markete gitmezler mi. Bankalara gitmezler mi? Toplantıya gelememelerinde art niyet var. İşçi emekçi kardeştir lafları havada kaldı. Biz açlık sınırının altında kalan asgari ücretliye bir az daha fazla para vermek için uğraşıp, belki müsteşarla el sıkışırız. İcraat için buradayız, devlet tarafı da hazırsa bu işi bitirelim istiyoruz”

 

Gazetecilerin sorusu üzerine söz alan Müsteşar Ilık, pandemi nedeniyle toplum olarak herkesin zorda olduğunu söyledi. Ilık hdef odaklı olduklarını ve bugün yeni ücreti belirlemek istediklerini söyledi

Diğer Haberler

Başa dön tuşu