KıbrısManşetToplum

İtfaiye Müdürlüğü’nden vatandaşa uyarı

İtfaiye Müdürlüğü vatandaşlara yangın tehlikeleri konusunda uyarılarda bulundu

İtfaiye Müdürlüğü vatandaşlara yangın tehlikeleri konusunda uyarılarda bulundu. İtfaiye tarafından yapılan uyarılar şu şekilde:

“ZAMANINDA ALINAN TEDBİRLER, FELAKETİ ÖNLER”

1.  01 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında, temizlik maksatlı olsa bile her türlü ateş yakmak yasaktır. Ateş yakmaya müsait olmayan alanlarda, yakılan ateşin kontrolümüz dışına çıkıp yangına sebep olabileceği unutulmamalıdır.

2. Seyahat halindeyken, araçlarımızdan yol kenarlarına veya arazi içerisine sigara izmariti atılmamalıdır.

3. Sigara izmaritlerinin tamamen söndüğünden emin olmadan, çöp bidonları içerisine ve yanabilecek madde veya malzemeler üzerine atmayınız.

4. İş yeri ve konutlarınızdaki elektrik tesisatlarında, aşırı yüklenmeden dolayı meydana gelecek olan kısa devreleri önlemek amacıyla elektrik tesisatlarınızın kontrolünü uzman kişilere zamanında yaptırınız.

5. Spiral ve kaynak makinesi ile çalışma yapıldığı esnada, çalışma yerinin etrafındaki kuru otlar ile diğer malzemelerin temizlenmesi gerekmektedir. Bu gibi aletlerden çıkacak kıvılcımlar yangına sebep olabilir. Bu nedenle, çalışma yerinde yangın söndürme cihazı ve yangın söndürmeye yönelik araç-gereç bulundurulması gerekmektedir.

6. Elektrik kesintilerinde, elektrik akımı ile çalışan cihazların fişlerini prizlerden çıkartınız. Ayrıca belirli zamanlarda sürekli takılı olan fişleri çıkartıp temizleyiniz. Bu sayede, fişte oluşacak oksitlenme önlenmiş olacaktır.

7. Elektrik tesisatına aşırı yükleme yapmamak için elektrikle çalışan cihazları aynı anda devreye koymayınız. Ayrıca fazla akım tüketen (tost makinesi, ütü, ısıtıcı, kaloriferli soba vb. gibi) cihazları kullanırken çoklu priz kullanmaktan kaçınınız. Bu tür fazla akım tüketen cihazları direkt elektrik fişine takarak kullanmaya özen gösteriniz.

8. Elektrikle çalışan cihazları (çamaşır-bulaşık makinesi, televizyon, bilgisayar vb. gibi.) evden ayrılırken veya uyku saatlerinde çalıştırmayınız.

9. Faal durumdaki ocak üzerinde unutulan yağ alev alırsa panik yapmayınız. İlk olarak ocağın altını kapatın, yangın söndürme cihazı ile müdahale ediniz. Eğer yangın söndürme cihazınız yok ise, yakınınızdaki bir bezi ıslatarak fazla suyunu aldıktan sonra tavanın veya tencerenin üzerini örtün ve soğumasını bekleyiniz. Kesinlikle su ile müdahale etmeyin, su yangının daha fazla büyümesine sebep olmaktadır.

10. Tarımsal, Özel, Toplu Taşıma ve Akaryakıt taşıyan araçların servisini, bakımını, egzoz ve lastik kontrollerini zamanında yaptırmanız, meydana gelecek olan yakıt sızmalarını, kısa devreleri ve egzozlardan çıkan kıvılcımların yangına sebep olmasını önleyecektir.

11. Araçlarınızın içerisinde, azami 2 kg kapasiteli kuru kimyevi toz tipi yangın söndürme cihazı bulundurulması ve bu cihazın kullanımının öğrenilmesi, yangının büyümesini ve olası bir tehlikeyi önleyecektir.

12. İş yeri ve konutunuzu herhangi bir yangın riskine karşı sigortalamanız, oluşacak maddi hasarı gidermenizde size yardımcı olacaktır.

13. Herhangi bir duman veya ateş belirtisi gören vatandaşlarımızın hemen; 199 İtfaiye Yangın İhbar hattı, 177 Orman Yangın İhbar hattı veya 155 Polis İmdat hattına ulaşmaları önemle rica olunur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu