EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

İzlenen 33 paranın en zayıfı Türk Lirası!

Türk Lirası izlenen gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer yitiren para birimi oldu.

Türk Lirası, Refinitiv adlı kuruluş tarafından tarafından izlenen 33 gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimi arasında en çok değer yitiren para birimi oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim kararıyla dün Dünya’nın en değersiz para birimleri arasındaki yerini sağlamlaştıran Türk Lirası’nda bugün “psikolojik seviyeler” takip ediliyor.

TCMB 100 baz puanlık faiz indirimle politika faizini %16’dan %15’e çekmesi sonrasında rekor tazeleyen dolar/TL kurunda yeni işlem günü psikolojik seviye haline gelen 11 seviyesinin üzerinde başladı. Kur Türkiye piyasalarının açılmasıyla yönünü önce aşağıya ardından yukarıya çevirdi.

Piyasalar yakın gelecekte dolar/TL’de psikolojik sınırı 11.00 olarak görürken, bu sınır Euro’da 12.40’ın altı, sterlinde ise 14.50’nin altı olarak şekillendi.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 11.00 sıralarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.12 artışla 11.0061 seviyesinde, Euro/TL %0.37 düşüşle 12.4522 seviyesinde, sterlin/TL de %0.26 düşüşle 14.7952 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 11.05 TL’den, Euro 12.51 TL’den, sterlin de 14.85 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 10.95 TL, Euro’da 12.40 TL, sterlin de 14.73 TL düzeyinde.

QNB Finansinvest’in değerlendirmesine göre dolar/TL’de TCMB’nin faiz indirim kararı sonrasında 11.00 psikolojik seviye ve destek haline geldi. Kurumun analistlerine göre 11.17 ve 11.31 olan tarihi zirve direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor.

Faiz indirim kararı sonrası yükseliş kaydeden kredi iflas risk priminde (CDS) baskının devam ettiği görülüyor. İki haftadır gerileyen CDS 450 baz puan seviyesini aşarken, bu seviye 25 Ekim’den bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Gösterge tahvil faizi %18.46 seviyesinde bulunurken, 10 yıllık tahvil faizi de %20.32’den işlem görüyor.

İZLENEN 33 PARANIN EN ZAYIFI TL

TCMB, dünkü PPK toplantısında %20’ye yakın seyreden yüksek enflasyona ve TL’de art arda gelen sert değer kayıplarına rağmen faiz indirimlerine 100 baz puan ile devam ederken, gelecek ay bir faiz indirimi daha yapabileceğine işaret etti. TCMB böylece Eylül’den bu yana 400 baz puan faiz indirimi yapmış oldu.

TCMB’nin ilk sinyalini Eylül başında verdiği para politikasındaki gevşeme adımları ve faiz indirimlerinden bu yana TL %24 değer kaybıyla Refinitiv tarafından izlenen 33 gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimi arasında en çok değer yitiren para birimi oldu.

TCMB faiz indirimlerine devam sinyali verirken, dünyanın pek çok ülkesi artan enflasyon ve ısınan ekonomileri nedeniyle faiz artırma kararı alıyor. Son olarak dün Güney Afrika ve Macaristan faiz artırım kararı aldı.

Türk Lirası, dolar/TL, sterlin/TL, Euro/TL, döviz, piyasa, KKTC piyasası, TCMB, faiz, enflasyon, ekonomi, CDS, kredi iflas risk primi,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu