KıbrısKültür SanatManşetSiyasetToplum

“İzler Silinmeden” fotoğraf sergisi Ankara’da açıldı

Türkiye Belediyeler Birliği ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği iş birliğinde düzenlenen “İzler Silinmeden” temalı fotoğraf sergisi, 4 Ocak 2024 tarihinde Ankara’da açıldı.

Fotoğraf Sanatçıları Mehmet Gökyiğit, Ayşe Gökyiğit, Gökhan Gökyiğit, Ayla Atay, Kemal Atay ve Hüseyin Çekirdek, Güney Kıbrıs’ın dört farklı bölgesinde sabahın erken saatlerinden akşam gün batımı sonrasına kadar aylarca süren yorucu fotoğraf çekimleri neticesinde, bu eşsiz serginin oluşumuna imza attılar. Önemle vurgulamak gerekiyor ki Güney’de kalan eser sayısı hem çok fazla, hem de ulaşılabilirlikleri çok zordu.
Kıbrıs’ın Güneyindeki tüm kentlere, terk edilmiş Türk semtlerine, camilere, köylere ve diğer Osmanlı ve Türk kimliğini taşıyan eserlere ait yüzlerce fotoğraf içeren bu sergi tarihe ışık tutacak ve toplumsal hafızayı canlı tutacaktır. Baf, Limasol, Larnaka, Güney Lefkoşa şehirleri ile bu şehirlere bağlı köylerde gerçekleştirilen çekimler sonrasında Baf Bölgesinden 43, Larnaka Bölgesinden 28, Limasol Bölgesinden 30 ve Güney Lefkoşa Bölgesinden 26, toplamda 127 eserin yer aldığı bu değerli serginin hem sergi kitapçığı, hem de prestij kataloğu baskısı da gerçekleştirilmiştir.

Türkiye Belediyeler Birliği hizmet binasında yer alan açılışa, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, milletvekilleri, belediye başkanları, projeye katkı koyan fotoğraf sanatçıları ile çok sayıda davetli katıldı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın konuşmalarının ardından kurdele kesimi gerçekleştirildi.

Projede yer alan ve salonda hazır bulunan fotoğraf sanatçıları tarafından davetlilere fotoğraflar ve çekim yerleri ile ilgili bilgiler aktarıldı.

Akdeniz’in en önemli stratejik noktasında yaşayan Kıbrıs Türkleri, adanın her köşesindeki kültür, gelenek ve sanat eserlerinde Osmanlı ve Türk kimliğinin parmak izlerini bırakmışlardır. Asırlar süren Osmanlı hakimiyetinin doğal bir sonucu olarak da Türk-İslam eserlerine Ada’nın güneyinde kalan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi sınırları içerisinde sıkça rastlamak mümkündür.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediyesi, adanın güneyinde kalan Türk tarihinin eşsiz eserlerini geleceğe taşımak ve toplumsal hafızayı diri tutmak adına çok önemli bir projeye imza atmıştır.

Ankara’daki Türkiye Belediyeler Birliği hizmet binasında yer alan sergi, 31 Ocak’a kadar ziyarete açık kalacaktır. Serginin, ileriki dönemlerde Türkiye’nin farklı şehirlerinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de sanatseverlerle buluşturulması hedeflenmektedir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu