GenelManşetTürkiye

İzmir’i kurtaran askerlerin karşılandığı 100 yıllık bayrak, müzede sergileniyor

İzmir’de bulunan Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi'nde, Türk bayrağının simgesi olan ay yıldızlı eserlerin yer aldığı bine yakın eser sergileniyor.

Koleksiyonu sergilemekten büyük onur duyduklarını belirten Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi Müdürü Ömer Durmaz, “İzmir işgal edildiği dönemde, işgal güçleri Türk bayrağının asılmasını yasaklamışlardı. İzmirli kadınlarımız buldukları kırmızı, beyaz kumaşlarla gizlice bayrak dikmişlerdir. Türk askeri İzmir’e girdiğinde savaş kazanıldığında bu bayraklarla halkımız askerlerimizi karşılamışlardı. O günlerden kalma kanlı bir bayrağımızı şanla ve şerefle sergiliyoruz. O bayrağımız 100’üncü yılını doldurdu” dedi.
İzmir’de, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından, İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül 2020’de açılan Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi tarihe ışık tutuyor. DEÜ Dokuzçeşmeler Yerleşkesi’nde bulunan Eylül Köşk içerisindeki müzede, geçmişte yer alan Türk devletlerinin ve dünya medeniyetlerinin simgelerinin yanı sıra değişik dönemlere ait çeşitli belgelerden efemeralara, Türk bayraklarından dönemin ay yıldızlı günlük kullanım araçlarına kadar binin üzerinde zengin bir tarihsel içerik sergileniyor.
Müzede, Türk bayrağının simgesi olan ay yıldızın yer aldığı tarihi eserlerin sergilendiğini belirten Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi Müdürü öğretim görevlisi Ömer Durmaz, ana koleksiyonun Haluk Perk’in bağışlarından oluştuğunu söyledi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve öğretim görevlilerinin de katkılarını dile getiren Durmaz, bağışçıların desteğiyle koleksiyonun oluştuğunu ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu