DünyaGenelManşet

James Cook’un çaldığı mızrakları Aborjinlere geri verecek

Britanyalı kaşif Kaptan James Cook'un 1770'te Avustralya'daki Kamay'ı (Botany Körfezi) ziyareti sırasında aldığı 4 Yerli mızrağının topluluğa iade edileceği bildirildi.

Mızrakların muhafaza edildiği Cambridge Trinity College, mızrakları yerel Sidney klanına geri vermeyi kabul etti.

Mızraklar, Teğmen Cook’un kaptanlığını yaptığı HMB Endeavour gemisi Avustralya’nın doğu kıyılarının haritasını çıkarırken Kamay’dan alınmıştı.

Cook, Nisan 1770’te orada yaşayan Aborjinlerin kamplarından 40 mızrak alındığını kaydetmişti.

Yerli mızrakları, Cook’un İngiltere’ye dönmesinden kısa süre sonra Britanya Deniz Kuvvetleri’nden 4. Sandwich Kontu John Montagu tarafından Trinity College’a hediye edildiği 1771’den bu yana okulun koleksiyonunun bir parçası.

Haberlerde, 1914’ten bu yana Cambridge Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi tarafından bakımı yapılan 4 mızrağın başlangıçtaki 40 mızraktan geriye kalanlar olduğu belirtildi.

Şimdi Cambridge Trinity College, mızrakların yasal mülkiyetinin Sidney La Perouse’daki Aborjin topluluğuna devredilmesi için Birleşik Krallık Yardım Komisyonu’yla görüşüyor.

Karar, mızrakların alındığı Gweagal halkı ve daha geniş Dharawal ulusuyla La Perouse Yerel Aborjin Toprak Konseyi dahil toplum örgütleri tarafından onlarca yıldır sürdürülen kampanyaların ardından geldi.

Yerel medya, iade talebinin geçen yıl aralıkta yapıldığını aktardı.

BBC, topluluğa ait Gujaga Vakfı’nın başkanı Ray Ingrey’in şunları söylediğini aktardı

La Perouse Yerel Aborjin Toprak Konseyi Başkanı Noeleen Timbery, Nine News’e şöyle konuştu:

Trinity College’ın direktörü Dam Sally Davies, ABC News’a, “Trinity, okulun tarihini daha iyi anlamaya ve Britanya impaatorluğunun karmaşık mirasını, özellikle de koleksiyonlarımızda ele almaya kararlı” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu