DünyaManşetSiyaset

Japonya yeni başbakanını seçti: Politikacı Kişida yeni başbakan

Japonya Parlamentosu alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen oturumda, meclis üyeleri ülkenin yeni başbakanını seçmek üzere bir araya gelerek iktidardaki LDP Fumio Kişida'yı başbakan seçti.

Japonya Parlamentosu alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde (Şuugin) düzenlenen oturumda, meclis üyeleri ülkenin yeni başbakanını seçmek üzere bir araya gelerek iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin yeni lideri (LDP) Fumio Kişida’yı başbakan seçti.

Kişida Fumio, partisi LDP ve ortağı Komeito hakimiyetindeki 465 koltuklu Şuugin milletvekillerinden 311’inin oyunu alarak, Japonya’nın 100. başbakanı oldu.  Kişida, geçen hafta LDP Genel Başkanı olmuştu. LDP Japonya’da 1955’ten bu yana, 1993-1994 ve 2009-2012 yılları hariç hep iktidarda olan bir parti.

LDP liderlik seçimlerinde geçen hafta Kişida, rakipleri Reform Bakanı Kono Taro ile kadın adaylar eski İçişleri Bakanı Noda Seiko ve İletişim Bakanı Takaiçi Sanae’yi mağlup etmişti.

64 yaşındaki Fumio Kişida’nın erken seçim kararını yakında açıklaması bekleniyor. Kişida genel seçimleri yine partisinin kazanması için uğraşacak. LDP, en erken ay sonunda yapılacak seçimlerde gene favori.

JAPONYA’DA İKTİDAR PARTİSİ 31 EKİM’DE OLAĞAN GENEL SEÇİM PLANLIYOR

Kamu yayıncısı NHK’ya, göre milletvekillerinin 21 Ekim’de görev sürelerinin sona ermesini göz önünde bulunduran LDP seçim planlarını değiştirdi. Buna göre, yeni başbakan 14 Ekim’de meclisi feshedecek ve 19 Ekim’de olağan genel seçim kampanyasını başlatacak. Olağan genel seçim 31 Ekim’de düzenlenecek. Değişen takvim kapsamında Kişida’nın, 30-31 Ekim’de Roma’da düzenlenecek G-20 zirvesine katılmayacağı kaydedildi. Kişida, görevini 31 Ekim 2021’de düzenlenmesi planlanan olağan genel seçimlere kadar yürütecek.

NÜKLEER SİLAHLANMA KARŞITI DENEYİMLİ POLİTİKACI

Fumio Kişida Dışişleri Bakanlığı’nda uzun süre görev yapmış bir isim. Aynı zamanda Şinzo Abe hükümetinde Dışişleri Bakanlığı da yapmış deneyimli bir politikacı. Dış politika ve nükleer enerjiyle ilgili olarak ılımlı liberal görüşlere sahip olduğu biliniyor.

LDP tabanından geniş destek bulduğu parlamentoda, İkinci Dünya Savaşı’nda atom bombasının yıkımına uğrayan Hiroşima eyaletini temsil eden Kişida, nükleer silahlanma karşıtı bir politikacı.

Nükleer Silahların Önlenmesi Anlaşması’nı (Treaty for Prevention of Nuclear Weapons) Japonya açısından uygulanabilir bulmadığı için reddetse de, 2016 yılında Dışişleri Bakanı iken dönemin ABD Başkanı Barack Obama’yı Hiroşima’ya gelmesi ve atom bombası atılan yerleri ziyaret eden ilk Amerikan başkanı olması için ikna eden de Kişida idi. Kişida’nın geçen yıl yayınladığı “Nükleer Silahsız Bir Dünyaya Doğru” adlı bir kitabı da var.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu