KıbrısManşet

Judo-Taekwondo krizine çözüm bulunamıyor mu bulunmak istenmiyor mu?

Ülke sporunda uzun süredir Judocular ile Taekwondo Federasyonu arasında büyük bir kriz yaşanıyor ve sporu yönetenler bu duruma bir türlü çözüm bulamıyor ya da nedeni belli olmayan bir şekilde çözüm bulmak istemiyor.

Ülke sporunda uzun süredir Judocular ile Taekwondo Federasyonu arasında büyük bir kriz yaşanıyor ve sporu yönetenler bu duruma bir türlü çözüm bulamıyor ya da nedeni belli olmayan bir şekilde çözüm bulmak istemiyor. Olimpik bir branş olan Judo, KKTC hariç Dünyanın her yerinde tek başına ayrı ve özerk bir yapıdadır. Ancak judo branşı sadece biz de ‘KKTC Taekwondo Judo Karate Aikido Hapkido Kung Fu Kurash Wushu Muaythai Federasyonu’ bünyesine hapsedilmiş durumdadır. Bu ilginç durum karşısında Judo ailesi yıllardır sesini yükselterek, hak ararken sporu yönetenler ise tam aksine yıllardır bu sesi duymazdan geliyor, susuyor ve anlam verilemeyen bir şekilde kılını dahi kıpırdatamıyor.  Judoya büyük emek veren antrenörlerden Orhan Bebek ise isyanını GIYNIK Spor’a şu şekilde anlatıyor.

 

“BİZİ YÖNETENLER JUDOYU DÜŞÜNMÜYOR, BAŞKALARI DÜŞÜNÜYOR”

“Dünya Judo Federasyonu’nun (IJF) katkılarıyla organize edilen, savaşların olduğu ülkelerdeki çocukların diğer çocuklarla kaynaşması ve hayata tutunmasını sağlamak ana temasıyla gerçekleşen ‘Barış için Judo’ şampiyonasına katılmamız için davet aldık. Katıldık ve başarılı sonuçlar elde ettik. Ne acıdır ki, bizim çocuklarımız hayata tutunsun, kendilerini ifade edebilecek ve yeteneklerini gösterebilecek alanlar bulabilsin diye Dünyanın öbür ucundan bunu düşünen spor adamları varken, bizi yöneten tüm siyasiler dahil olmak üzere son 7 yılda judo camiası görmezden gelindi. Bu süreçte ülke sporunu yönetenler de, tek başına Olimpik bir spor dalı olan judo branşını yıllardır ‘Taekwondo Federasyonu’ bünyesinden çıkaramadı.”

 

“SPORU YÖNETENLERİN GÜCÜ YETMİYOR, DESTEK VERMİYOR, KÖSTEK OLUYOR”

“Taekwondo Federasyonu, judo branşını yapmamasına rağmen ve son 7 yılda gelmiş geçmiş tüm Spor Dairesi müdürleri ve yöneticileri bu durumu açık bir şekilde bilmesine rağmen hiç kimsenin, judo branşını ilgili federasyonun bünyesinden ayırmaya ve özerk bir federasyon olmasına ne destek verdi ne de gücü yetti. Bırakın bunları bir kenara KKTC’de resmi anlamda antrenman yapmamızı ve şampiyona düzenlememizi dahi engelliyorlar.”

 

“YASA DİYOR Kİ OKUL SPORLARI İLGİLİ FEDERASYONLA İŞBİLİRĞİNDE YAPILIR”

“Her şeye rağmen, bu yıl KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’nın organizasyonunda okul sporlarında judo şampiyonası gerçekleşti. Burada başarılı olan sporculardan oluşan KKTC Karması ile de 15 gün önce 1 idareci, 2 antrenör ve 13 sporcu ile Türkiye Okullararası Judo Şampiyonası’na katıldık. 2012 yılından beridir düzenli olarak da katılıyoruz. Son olarak ise Dünya Judo Federasyonu’nun düzenlediği ‘Barış için Judo’ şampiyonasında yer aldık. Yasa diyor ki okul sporları etkinlikleri ilgili federasyonla işbirliği içinde düzenlenir. Ancak hiç bir zaman Taekwondo Federasyonu bu etkinlikleri organize etmedi, katkı koymadı, haberi bile olmadı.”

 

“TAEKWONDO FEDERASYONU’NUN JUDOYU YAPMADIĞI AÇIK ŞEKİLDE ORTADA”

“Soruyoruz o zaman, madem Taekwondo Federasyonu judo branşını kendisi yapıyor, peki neden 10 yıl gibi uzunca bir süredir hiç bir şekilde judo branşına katkı koymamıştır, hiç bir şekilde ne bir federasyon temsilcisi, ne bir hakem, ne bir antrenörü, ne de bir sporcuyu hiç bir yere görevlendirmemiştir. Bu durum açıkça gösteriyor ki bu federasyonun judo sporunu hiç bir şekilde yapmadığının bir kanıtıdır.”

 

“13 KULÜP-DERNEK VE 538 SPORCU İLE ÖZERK OLMAK İSTİYORUZ TAEKWONDOYU TANIMIYORUZ”

“Taekwondo Federasyonu bu sporu ben yapıyorum, benden izin almadan kimse yapamaz diyor. İşte bizler 13 kulüp, dernek ve 538 sporcu ile Taekwondo Federasyonu’nu tanımıyoruz. O federasyona üye değiliz ve asla da üye olmayacağız. Tek istediğimiz judo branşı özerk bir federasyon olana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bizleri cezalandırdıklarını düşünen spor yöneticilerine de vereceğimiz en iyi cevap aldığımız başarılar olacaktır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu