KıbrısManşet

K.T Eczacılar Birliği Öksüz, sitem etti

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, sosyal medyasından sitem etti.

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, ülkedeki eczacılık alanındaki eksikliklere dikkat çekti. Özellikle onkoloji , MS , ALS ve diğer tedavilerde kullanılan bir çok ilaç ile ilgili devletin artık ihaleye çıkmayı bırakması gerektiğini ve bu ilaçların tüm dünyada olduğu gibi Sağlık Bakanlığı , Hekim, Eczane kontrolünde reçetelendirilerek vatandaşın eczaneden ilacı ücretsiz olarak alabilmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Sosyal medyasından vatandaşın isyanına ortak olan Öksüz, vatandaşın ‘Acaba ilacım geldi mi?’ diye beklememesi gerektiğini ifade ederek kişinin kendisine en yakın eczaneden ilacını ücretsiz alması gerektiğini aktardı.

Umut Öksüz’ün paylaşımı şu şekilde:

Sitem ülkemizdeki bir vatandaşın sağlığına kavuşması için kullanmak zorunda olduğu ilaçlara ulaşmaya çalışırken sağlığından bir o kadar daha olmasının sitemidir! Belki de 50 defa basında , çalışma gruplarında , toplantılarda gelmiş geçmiş tüm bakan , müsteşar ve müdürlere ilettiğimiz çözüm yollarına kulak tıkayanların vesile olduğu bir sonuçtur bu!

1- Devlet artık özellikle onkoloji , MS , ALS ve diğer tedavilerde kullanılan bir çok ilacın ihalesine çıkmayı bırakmalı!

2-Bu ilaçlar TÜM DÜNYADA olduğu gibi , Sağlık Bakanlığı – Hekim – Eczane kontrolünde reçetelendirilerek vatandaşın eczaneden ilacı ÜCRETSİZ alması sağlanacak.

3-Bu üçlü sistemi hayata geçirmek için bir an önce bu ilaçlar otomasyon sistemine geçilecek.

4-Bu sistem direk Online olarak İlaç ve ECZACILIK dairesine bağlanacak ve maddi yükümlülük devlet kontrolünde eczanelere devlet tarafından yapılacak!

5-Şu an ülkemizde eczanelere hizmet veren 20’den fazla ecza deposu bulunmaktadır. Bu ecza depolarımızın bağlantıları sadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanıdır. İlaç ECZACILIK Dairesi ise ilaçları ihale ile Türkiye’den getirmekte. Bundan dolayı özelin İlaç bulup vatandaşa sunma süresi devletten çok daha fazla hızlı ve ETKİNDİR!

6-Bu sistem ile vatandaş daire kapısında ACABA İLACIM GELDİMİ diye beklemeyecek , kendisine en yakın eczaneden ilacını ÜCRETSİZ kontrollü bir şekilde alacak!

7-İlaç ve ECZACILIK dairesinde yıllardır yeterli eczacı malesef yok! Bundan dolayı bir çok kez dairede ilacı eczacı DEĞİL, orada çalışan personel vermek zorunda kalıyor! İlaç sadece eczacının işidir, bu sistemde ise ilacı işin uzmanı eczacı hastaya verecektir!

8-İlaç ve eczacılık dairesine bir an önce en az 7-8 tane eczacı alınması gerekir! Bugün Daire müdürümüz dahil orada bulunan 4 eczacı neredeyse normal şartlarda en az 10 eczacının işini yapmak zorunda kalarak insan üstü efor sarfediyorlar.

9-İlaç takip sistemi hayatta olmadığı için ihale ile gelen ilaçlar elektronik ortamda kontrol edilemiyor. Bu ise ilaçların tarihinin geçmesine sebep olarak vatandaşın vergisiyle alınan ilaçlar , yine vatandaşın vergisiyle bertaraf gidiliyor!

10-Bu sistem ile artık vatandaşa ilacınız yoktur denilmeyecek , olmayan ilacın MUADİLİ Türkiye dışından devletin ve doktorun bilgisi dahilinde getirilebilecek. Bu maddeler sadece işin özetidir ve imkansız değildir! Biz elimizden gelen tüm mücadeleyi KAALE ALINMAMAMIZA rağmen vermeye her zaman hazırız! Somut adım atmak isteyen ve vatandaşın iyileşmek için çekmek zorunda olduğu işkenceyi sonlandırmak isteyen yetkililer var ise biz buradayız!

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu