GenelKıbrısManşetSağlık

Kabus geri döndü

Korona virüs salgınında dün 256'sı yerel olmak üzere 306 yeni vaka tespit edildiği açıklandı. Salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısının kayıtlara geçtiği KKTC'de, günlük vaka sayısında üst üste 3 gündür rekor kırıldı. Doktorlar aşı ve tedbirler konusunda bir kez daha uyardı

Korona virüs salgınında dün 256’sı yerel olmak üzere 306 yeni vaka tespit edildiği açıklandı. Salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısının kayıtlara geçtiği KKTC’de, günlük vaka sayısında üst üste 3 gündür rekor kırıldı. Doktorlar aşı ve tedbirler konusunda bir kez daha uyardı

DOÇ DR. OYGAR: AŞILANMALI VE KURALLARA UYMALIYIZ… Son günlerde rekor düzeyde artan vakalar konusunda açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Düriye Deren Oygar, havaların soğuduğunu, kapalı alanlarda geçirilen vaktin arttığını ve Kasım’da vaka artışı olacağının öngörüldüğünü belirterek, vakaların dünyada da artışa geçtiğine işaret etti. Oygar, “Aşılarımızı tamamlar, maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat edersek bu kışı daha rahat atlatabiliriz; aksi takdirde bulaş artacak” dedi. Koronavirüste en fazla bulaşın aşılanmanın düşük olduğu 20-40 yaş aralığında görüldüğünü kaydeden Oygar, “Aşı olmayan vatandaşlar mutlaka aşılanmalı, 2 doz aşı olup zamanı gelenler hatırlatma dozlarını yaptırmalı…” dedi.

DR. UÇANER: TEK ÇAREMİZ DENETİMLERİN ARTIRILMASI… Son günlerde Kovid-19 vakalarında yaşanan artışın ardından Acil Durum Hastanesi’ndeki durum ve hazırlıklar ile ilgili açıklamalarda bulunan Acil Durum Hastanesi Başhekimi Dr. Erol Uçaner, “Tek çaremiz yerel yönetimlerin kapalı mekânlardaki denetimlerini artırması ve caydırıcı ceza kesmesidir” dedi. Hastanede tedavi gören hastaların 3’te 2’sinin aşısız veya aşı programını tamamlamamış kişilerden oluştuğunu belirten Uçaner, havaların soğumasıyla hastaların tedavi sürelerinin de beklenilenden uzun sürdüğünü anlattı.

DR. ONBAŞI: 6 ENTÜBE HASTANIN 4’Ü AŞISIZ… Acil Durum Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde yatan hastaların yarısının, entübe edilen hastaların ise çoğunun aşısız olduğunu belirten Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Doktor Şükrü Onbaşı, Yoğun bakımında 12 hasta olduğunu ifade ederek, “12 hastanın 6’sı aşısız” dedi. 6 hastanın entübe edildiğini de belirten Onbaşı “Entübe hastaların 4’ü aşısız… Genel durumları kritik” açıklamasında bulundu.

DR. BAYRAKTAR: MESAFE, MASKE VE HİJYEN HİÇ OLMADIĞI KADAR ÖNEMLİ… Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, aşılanma ve toplumsal duyarlılık artmazsa COVID-19 salgınının ivme kazanabileceğini kaydetti. Kasım ortasına doğru koronavirüs vakalarında artış olabileceğini birkaç ay önceden ifade ettiklerini belirten Bayraktar, bunun beklenen bir durum olduğunu söyledi. Bayraktar, insanların üzerinde yazdan kalma bir rehavet olduğunu da söyleyerek, bir an önce bu rahatlıktan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Vaka sayısı arttıkça hastaneye yatış oranlarının da artacağını belirten Bayraktar, son günlerdeki vaka artışına işaret ederek, “Yoğun bakımda yatan hasta sayısı arttı, göğüs hastalıkları karantina bölümü açıldı… Burada da yüzde 50 doluluğa ulaşmış durumdayız…” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu