KıbrısManşet

Kabus geri döndü!

Kara kışı yaşamaya başladığımız bugünlerde Kıb-Tek, yeni bahanelerle elektrik kesintilerine yeniden başladı

Vatandaşlar, 2023’te yaşanan kesintileri “rezalet” olarak değerlendirirken, politikacıların konuşmasını değil iş yapmasını istiyor

 

Uzmanlara göre, yaşanan kesintiler Teknecik Santrali’ne yatırımların “bilerek” ihmal edilmesinden kaynaklanıyor

 

TEKNECİK İHMAL EDİLİYOR

Kıbrıs’ın ağır bir kuraklık döneminin ardından soğuk ve yağışlı havanın etkisine girmesi vatandaşı sevindirirken, karakışın yaşandığı bu günlerde uzun süreli elektrik kesintilerinin de başlaması sevinci gölgeledi. Uzun yıllar ağır elektrik kesintileri altında yaşamak zorunda kalan vatandaşlar, “Tam rahat edeceğiz derken, hem de 2023’te kâbus geri döndü” yorumlarını yapıyor. Konuya yakın çevreler kesintilerin ana nedeninin, “Teknecik Santrali’ne yapılması gereken yatırımların göz ardı edilmesi olduğunu ısrarla vurgularken, politikacılar günü kurtaracak açıklama peşinde.

 

“ORTAÇAĞ REZALETİ”

Kıb-Tek’in eski asbaşkanlarından Yusuf Avcıoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yaparak, son günlerde yaşanan elektrik sorunlarının nedenlerine işaret etti. Avcıoğlu, UBP-DP-YDP ortaklığındaki yönetimin ihmalleri nedeniyle ülkenin iki yıldır “orta çağ rezaleti yaşadığını” iddia ederek, “2018 yılından beridir yatırım yapılmasına ihtiyaç olduğunu defalarca dile getirmemize rağmen, 5 Bakan 3 parti değişti fakat hiçbir yatırım yapılmadı” dedi.

 

KESİNTİ KÂBUSU NEDEN BAŞLADI

İddialara göre Teknecik Elektrik Santralı’nda kesintilerin nedenleri:

1) Buhar türbinlerinden birinde meydana gelen arıza nedeniyle ünite durduruldu.

2) Dizel ünitelerden birinde krank mili kırık ve o da aylardır devre dışı.

3) Dizel ünitelerden bir diğerinde tamamlanan “turbo bakımının” ardından, henüz iş teslimi yapılamadı. Garanti Süreci başlatılamadığı için devre dışı.

4) Havanın kapalı ve yağmurlu olması sebebiyle güneş enerjisi sistemlerinin üretimleri minimuma düştü.

5) Güney Kıbrıs’ta Dikelya Elektrik Santrali emisyon limitlerini aşması gerekçesiyle kapatıldı. Fazla kapasite olmadığı için Güney’den de elektrik alınamıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu