KıbrısManşet

“Kader değil ihmal!”

İsias Hotel’in bir simge olduğunu ve ayırt etmeksizin ‘asrın felaketi’nde hayatını kaybeden her ismin hakkını arayacaklarının altını çizen Solyalı, sorumluların gerekli cezaları almaları çok büyük önem teşkil ettiğini vurguladı

Gizem İnceöz

Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) Milletvekili Ürün Solyalı, GIYNIK TV’de İçsel Bakış programına konuk olarak Mine İçsel’in sorularını yanıtladı.

Aynı zaman da bir hukukçu olan Solyalı, ‘Asrın felaketi’nde İsias Hotel’de hayatını kaybeden meleklerimiz ve diğer bölgelerde hayatını kaybeden vatandaşların haklarının aranması ve sorumluların gerekli cezaları almaları konusuna değindi.

İsias Hotel’in bir simge olduğunu ve ayırt etmeksizin ‘asrın felaketi’nde hayatını kaybeden her ismin hakkını arayacaklarının altını çizen Solyalı, “İsias ile simgeleşen hukuk sürecinde bağımsız ve kendi alanında uzman kurumlarımız; Barolar Birliği ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bulunuyor. Bizler duygusal olarak bir noktaya yoğunlaşmışken aynı zamanda hukuki ve bilimsel süreçlerin devam etmesi gerektiğini bilen bu 2 önemli kurumumuz, felaketin 2.gününden itibaren İsias Hotel ve diğer enkazlardan emarelerin toplanması ile ilgili girişimler başlattı” dedi.

“TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI’NIN SÖYLEDİĞİ GİBİ ‘KADER’ DEĞİL İHMAL!”

İmar affıyla ve denetimlerin yapılmamasıyla gelen öngörülebilir bir felaket olduğunu savunan Solyalı, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın söylediği gibi ‘Kader’ değil İhmal” ifadelerini kullandı.

Solyalı, hem ekonomik anlamda hem de siyasi anlamda rant sağlayanların sorumlu tutulmak zorunlu olduğu bir süreç olduğunu ve bu sürecin soruşturma ile başladığını belirtti.

“Türkiye’de deprem bölgesinde Adalet Sarayları bile yıkıldı! Olayı takip edecek ve soruşturacak meslektaşlarımız, savcılar, hakimler enkaz altında kaldı ve hayatını kaybetti” dedi ve ekledi;

“Buradan Türkiye’ye yapılan girişimler ve kurulan baskılarla başka illerde ki savcılar o bölgeye atandı. İsias Hotel’in bulunduğu Adıyaman’a 26 savcı atandığı elimizde mevcut olan bilgiler arasında”

“SÜRECİN 6 AY SÜRECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR”

Soruşturma sürecinin başladığının tekrar altını çizen Solyalı, bu sürecin 6 ay süreceğini öngördüklerini açıkladı. Dosyanın hazırlanmasının en önemli nokta olduğunu vurguladı ve “Emarelerin toplanması, ifadelerin alınması, tutukluların tespit edilebilmesi gibi önemli hususları barındırmaktadır” dedi.

Bugün bu dosyayı aceleye getirip yargılanma sürecini hemen başlatabilecek bir durumda olmadıklarını belirten Solyalı, yargılamanın başladığı gün bu hazırlanan dosyanın en güçlü enstrüman olacağı noktasına değindi ve ekledi;

“Ailelerden ve toplumumuzdan bu nokta da sabır bekliyoruz.”

“ISRARCIYIZ”

Solyalı, “Günlük olarak Türkiye’deki yetkililer ve meslektaşlarımızla temaslarımızı koruyoruz. Bizler soruşturmanın takipçisi olmakla alakalı ısrarcıyız, Sorumlu olan herkesin ceza alması yönünde yargılamanın devamı ile ilgili ısrarcıyız, İdari yargılamanın devamını sağlayabilme konusunda ısrarcıyız” ifadelerini kullandı.

Ailelerin şu anda acılarını yaşadıklarını söyleyen Solyalı, “Tazminat alma noktasında da hukuk davalarının dosyalanmasının peşini bırakmayacağız” dedi.

Solyalı sözlerini şöyle noktaladı;

“Soruşturmanın tıkandığı noktada siyaseten ve hukuken baskı kurmaya hazırız.

Adalet Bakanlığı’nın bu süreçte doğru ilerlemesi, hiçbir kayırmacılığa sebep vermemesi yönünde takipte olacağız. Şimdiye kadar 3 kişi tutukladı, daha fazla kişinin tüm sorumluların tutuklanmasını istiyoruz;

Sadece müteahhitlerin ve sahiplerin değil, siyaseten belediyesi, denetçisi, bakanlığı sorumlusu her kimlerse yargı karşısında yargılanmasına için baskımızı sürdüreceğiz.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu