DünyaKıbrısManşetSiyasetSpor

Kadı efendi

M’ye üye olmayıp da olimpiyatlarda yarışan Hollanda Antilleri veya Bermuda bizden daha mı mamur! Dileriz millî sporcularımız için bir hukuk süreci başlatırız. Bu konuda acilen bir dava dosyalanmalı ve inançla konunun üzerine gidilmelidir, zira konuya ilişkin imza kampanyalarını ve protesto yürüyüşlerini kim takar!

2005 yılıydı; Kalktık gittik; İsviçre’nin Lozan şehrinde ‘Çocuk ve Spor’ merkezli bir kongre tertiplenmişti. İlgili salona bitişik bir de Olimpiyat Müzesi vardı. Ve bizi tüylerimizden diken diken yaptı bu müze.

Bir tarafta ha’bire kara para aklayan banka görünümlü finans merkezleri, diğer bir yanda da ünlü Le’man Gölü’ne nazır rokfor peyniri, Frascati az soğutulmuş beyaz ve biz! Biz derken antrenman bilimci kardeşim Dr. Osman Emiroğlu’yla çıplak gözle görülebilen Fransa dağ kasabalarına karşı birkaç şişe devirdik şerefine dertlerin.

Neyse, uzatmadan konuya gireyim; Yine o bölgede olimpiyat oyunları düzenleme hakkı üzerinden hararetli tartışmalar olmuş diyor Reuters. E neden olmasın ki! Bolca en az maliyetle en etkili ve de verimli ülke tanıtımı yanında, 32 değişik sektöre ortalama 12 milyar USD kalıyormuş olimpiyat oyunlarını düzenleyen ülke katma değerine. Haa, bir de ilgili olimpik tesisler o ülkeye kalıyor ya, bir sonraki olimpiyatlara o olimpik tesislerde annrenman yapan bebeler, bir sonraki olimpiyatlarda daha üst düzeyde performans sergilemeleri de cabası.

Eller ay’a, biz yaya misali bu günlere geldik işte! ‘Kimimiz ambargoya sığındı, kimimiz ambargo arasından çaktı, kimimiz ise sportif açılımları kökten reddetti’. Sarayönü kahvecisinin meşhur lafıdır; “Anamı soran kadı, kime anlatayım derdimi” diye diye dili ağda istermiş bizim kahvecinin. Haklı da. Adalet sisteminin çöküşünü vurgulamak için kullanılan önemli bir deyiştir kadının hikâyesi.

Kadı; En genel anlamıyla yargı işlerine bakan görevliye verilen bir unvandır. Toplum arasında vukû bulan anlaşmazlıkların çözülmesi maksadıyla islâmiyetin ilk devirlerinden itibaren var olan bu kurum, Osmanlıların da ilk dönemlerinden itibaren varlığını göstermiştir. Osmanlı Kadısı’nın islâm devletleri içinde özgün bir yeri ve konumu olup, bir tür adliye görevlisi idi.

Sporun kadısı mı? Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS). Sonuç? Bugün Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) 205 üyesi var. Bunlardan 11’i Birleşmiş Milletler’e (BM) üye değil. BM’ye üye olmayıp da olimpiyatlarda yarışan Hollanda Antilleri veya Bermuda bizden daha mı mamur! Dileriz millî sporcularımız için bir hukuk süreci başlatırız. Bu konuda acilen bir dava dosyalanmalı ve inançla konunun üzerine gidilmelidir, zira konuya ilişkin imza kampanyalarını ve protesto yürüyüşlerini kim takar!

Bekle bizi Kadı Efendi, pardon CAS.    

Diğer Haberler

Başa dön tuşu