GenelKıbrısManşet

Kadın Eğitimi Kolektifi, Bir kadın cinayeti daha polis ciddiyetsizliğinden cezasız kaldı 

Alayköy’de 31 Mart 2019 tarihinde cinayete kurban giden Hacer Ulaş olayında sanık Hüseyin Havalar’ın beraatının ardından tepkiler büyümeye devam ediyor. 

Kadın Eğitimi Kolektifi sosyal medya hesabından yapmış oldukları açıklamada, Hacer Ulaş cinayetinin polis tarafından ciddiyetle soruşturulmadığı ve düzgün tahkikat yapılmadığından dolayı cinayet aydınlatılamamış ve cezasız kalmış olduğu belirtildi. 

Açıklamanın devamında, polis teşkilatının kadın cinayetleriyle ilgili bilinen ilk ciddiyetsizliği olmadığı, Girne’de Akile Nacisoy dava kararında da Mahkeme’nin polisin ciddi ihmali ile sanığın ölümün gerçekleştiği evde yaşamaya devam ettiği ve emarelerin tahrif eedilmiş olabileceğine vurgu yaptığı hatırlatıldı. 

Kolektif, kadın cinayetlerinde ciddiyetle tahkikat yürütemeyen polislere soruşturma açılmasını, polisin sivile bağlanmasını ve sivil denetim yapılabilmesini talep ederken, Hacer Ulaş cinayetinin dosyasının kapanmaması gerektiğini vurguladı. 

Kadın Eğitimi Kolektifi’nin yaptığı paylaşımının tamamı şu şekilde: 

“Alayköy’de ölü bulunan Hacer Ulaş’ın adli tıp raporu öldürüldüğüne ilişkin çıkmış olmasına rağmen Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen yargılamanın sonunda delil yetersizliği nedeniyle sanığın beraatı başta biz kadınlar olmak üzere kamu vicdanını yaralamıştır.  

Cezasızlık Kadına Yönelik Şiddeti Artırır! 

Bir kadın cinayeti daha polis tarafından ciddiyetle soruşturulmadığı ve düzgün tahkikat yapılmadığı için cezasız kalmıştır. 

Cezasızlığın kadına yönelik şiddeti artıran unsurlardan biri olduğu bilinirken şiddetin en uç noktası olan cinayetin cezasız kalması kabul edilemezdir. 

Bu Polisin Kadın Cinayetleriyle İlgili İlk İhmali Değil! 

Ne yazık ki bu polis teşkilatının kadın cinayetleriyle ilgili bilinen ilk ciddiyetsiz tutumu da değildir. Girne’de Akile Nacisoy davası kararında da Mahkeme polisin ciddi ihmali ile sanığın ölümün gerçekleştiği evde yaşamaya devam ettiği için emarelerin tahrif edilmiş olabileceğine vurgu yapmıştı.  

Hacer İçin Etkin Soruşturma! 

Şüpheli kadın ölümlerinin intihar vakası olarak kapatılmaması için talep yükseltirken, cinayet olduğu raporlanan bir kadının ölümünün tahkikatının dahi bu denli ihmalkarca yapılması kabul edilemezdir. 

Sanık beraat etse de dosya kapanmamalı ve tahkikatin ciddiyetsiz şekilde yapılmasına ilişki soruşturma açılmalıdır. 

Polisin sivile bağlı olmadığı koşullarda birçok soruşturmanın kol kırılır yen içinde kalır misali gerçekleştiği de malumdur. 

Polisin İhmali Ayrıca Soruştulmalı! 

Bu sebeple, Kadın Eğitimi Kolektifi olarak dosyanın kapanmaması gerektiğini vurgularken kadın cinayetlerinde ciddiyetle tahkikat yürütmeyen polise soruşturma açılmasını ve son tahlilde polis üzerinde sivil denetim yapılabilmesini olanaklı kılmak için polisin sivile bağlanması gerektiğini bir kez daha haykırıyoruz.  

Kadın Eğitimi Kolektifi” 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu