GenelKıbrısManşetSiyaset

Kadın kotası krizi aşıldı!

YSK’nın iptal ettiği belediye meclisi üyelikleri için Meclis’te “jet” hızıyla yasa düzenlendi

YSK’nın iptal ettiği belediye meclisi üyelikleri için Meclis’te “jet” hızıyla yasa düzenlendi

MECLİS YASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN JET HIZINDA ÇALIŞTI

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), belediye meclisi üyeliklerine aday gösteren bazı siyasal partilerin “Siyasal Partiler Yasası’nın %30 cinsiyet kotası kuralına uyulmadığı” için iptal ettiği listelerle konusundaki kriz, apar-topar yapılan yasal değişiklikle aşıldı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Seçim ve Halkoylaması (Geçici Kurallar) Yasa Önerisi’nin görüşülmesi gündemiyle dün olağanüstü toplandı. Saat 15.00’te başlayan toplantıda öneriye ivedilik kararı alınarak, halkın bilgisine sunulmasına gerek görülmeden Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’ne sevk edildi. Jet hızıyla Komite’den geçen öneri, aynı hızda Meclis’te kabul edildi ve “kriz” aşılmış oldu.

BUGÜN 18.00’E KADAR TEKRARDAN BAŞVURACAKLAR

UBP ve CTP’li bir grup milletvekilinin hazırlayıp sunduğu yasa önerisi Meclis’te kabul edilirken, aday listeleri iptal edilen siyasal partilerin bugün saat 18.00’e kadar ilgili İlçe Seçim Kurullarına başvurması ve cinsiyet kotasına uygun şekilde düzenlenmiş listelerini sunmaları bekleniyor. YSK önceki gün oy çokluğuyla aldığı kararla, cinsiyet kotasına uygun sayıda aday göstermedikleri gerekçesiyle Lefkoşa’da DP’nin; Beyarmudu Belediyesi’nde CTP ve TDP’nin; Mesarya Belediyesi’nde YDP’nin; Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi’nde UBP ve DP’nin; Güzelyurt Belediyesi’nde de TDP, UBP, DP, CTP ve YDP’nin meclis üyesi adaylarını iptal etmişti.

KAMU GÖREVLİLERİ İZNE ÇIKMALI

Öte yandan, Yüksek Seçim Kurulu, 25 Aralık 2022’de yapılacak Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimleri’nde kamu görevlisi adayların veya kamu iktisadi teşebbüslerinde, kamu kuruluşlarında veya kooperatif kuruluşlarında çalışan adayların, adaylıklarının kesinleşmesi üzerine 4 Aralık’ta izne çıkmaları gerektiğini duyurdu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu