ManşetSporToplum

Kadın sporcular

Sonuçta dokumacı kadınların başkaldırısını şimdi de sporcu kadınlar üstlenmiş durumda. Bu vesileyle başta annem ve de eşim olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarım

Dünya Emekçi Kadınlar Günü dündü mâlum; 8 Mart1857de Amerika’da greve giden dokuma işçisi kadınların ve yine 8 Mart 1971de Şubat Devrimi’nin kıvılcımını çakan dokuma işçisi kadınlar adına kutlanır. 1857deki ayaklanmada maalesef 129 kadın hayatını kaybetmişti ve ilgili cenaze törenlerine on binler katılmış rahmetlere.

Mâlum; Dünyanın yüzde 49.7si kadın(mış). Her 3 kadından 1i maalesef şiddete maruz kalıyor elleri kırılsın. Toplam nüfusu 280 milyon olan Arap ülkelerinde yüzde 50si okuma yazma bilmiyor. 54 ülkede hâlâ daha kadına karşı ayrımcılık yapan yasalarla yönetiliyor. Namus savunması konusu 15 ülke için hafifletici neden olarak kabul edilmiyor. Dünya yoksullarının yüzde 70i kadın. Afrikadaki bir kadının ölüm riski Avrupadaki kadınlara göre 180 kat fazla. Mülteci konumuna düşmüş insanların yüzde 80’i kadın. OECD ülkelerindeki üniversite mezunlarının sadece yüzde 30’u kadın. Gazete patronlarının sadece yüzde ‘i kadındır diye konuyu kaleme aldı YDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Anabilim Dalı Başkanı Dicle Yıldız Katar.

E emekçi kadınlar sadece dokumacı kadınlar mı? Ya sporcu kadınlara ne demeli! Örneğin, dünyanın en çok kazanan kadın futbolcusu Brezilyalı Marta Vieira da Silva hafta içi bir açıklama yaptı. İlgili açıklamada; “Haftada en az 12 antrenman, 1 maç yapıyorum. Bu amaçla çok fazla çalışıyorum. Kuvvet, sürat, dayanıklılık, koordinasyon ve esneklik ile ilgili antrenmanlar bir yana, işin içerisinde zihinsel hazırlıklar ve duygusal tükenmişlikler de var. E tabiî ki de sosyal stres, kaygı ve korkular da bu işin içerisine girince, aynı performansı gösteren bir erkek futbolcunun aldığı paradan çok ve de çok daha az para kazanıyorum. Bu hiç de adil değil” diye açıklama yaptı. Marta haklı; Attığı golleri Youtubea girip indirin, biçok erkek futbolcu o golleri, o performansla atamaz. Hemen arkasına kadınlarda triatlon dünya şampiyonu Leanda Caveden de bir açıklama geldi; “Spor medyası yarışlarımıza daha az ilgi gösteriyor. Hâl böyle olunca sponsor şirketler de haklı olarak daha az paralı sözleşmelere imza atmamızı istiyorlar” dedi. Cave haklı; Özellikle spor medyasında da kadına karşın negatif biayrımcılık var. Teniste de durum maalesef aynı. Şampiyon kadın tenisçiler nerdeyse erkek şampiyonların yarısı kadar para ödülü kazanıyorlar.

Sonuç mu? Sonuçta dokumacı kadınların başkaldırısını şimdi de sporcu kadınlar üstlenmiş durumda. Bu vesileyle başta annem ve de eşim olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarım.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu