KıbrısManşetToplum

‘‘Kadına Yönelik Mesleki Eğitim ve Sosyal Destek Projesi” kapsamında eğitim alan kursiyerlere sertifikaları törenle verildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından Yenierenköy ve Sipahi’de düzenlenen “Kadına Yönelik Mesleki Eğitim ve Sosyal Destek Projesi” kapsamında eğitim alan kursiyerlere sertifikaları törenle verildi.

Törenin ardından, Karpaz dokuma sanatı ve sele sepet örücülüğü eğitimi alan 45 kadının ürünlerinin yer aldığı sergi de açıldı.

Sertifika törenine, KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Yenierenköy-Dipkarpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra da katıldı.

Yeniereköy Kültür ve Sanat Derneği binasında gerçekleşen sertifika töreninde konuşan, Sosyal Hizmetler Dairesi Proje Koordinatörü Neşe Serinsu iki buçuk aydır azimli bir şekilde yürütülen çalışmaların sonunda Karpaz bölgesindeki kadınlara bilgi,beceri ve mesleki eğitimin kazandırıldığını söyledi.

Serinsu, projenin ilk etabının 2021 yılında Lefke bölgesinde, ikincisinin 2022 yılında Karpaz bölgesinde, bu yıl ise Yenierenköy ve Sipahi bölgesinde yapıldığını belirterek, 2024 yılında da projenin Meserya bölgesinde hayata geçirilmesinin planlandığını ifade etti.

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerin korunarak kadınların çalışma yaşamında güçlendirilmesini amaçladıklarını kaydeden Serinsu, proje kapsamında görünmez iş gücüne sahip kadınların bir meslek sahibi olmalarının, işsiz olan ve sosyal yardımla geçinen kadınların ekonomiye dahil edilmesinin ve kırsal kesimdeki kadınların girişimciliğinin teşvik edilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Yenirerenköy Dipkarpaz Belediyesi Başkanı Hamit Bakırcı da konuşmasında,
kadınların her türlü imkansızlığa rağmen her işin üstesinden geldiğine dikkat çekerek ‘‘Onların istediği sadece bir dokunuş. Küçük bir destek. Bu dokunuşu bütün devlet erkanından bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu da konuşmasında unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin gün yüzüne çıkarılması ve kültürümüzün hayat bulması açısından projenin son derece önemli olduğunu söyledi.
Diğer bölgelerde de bu kursların düzenlenmesini arzu ettiğini belirten Gardiyanoğlu, Sosyal Hizmetler Dairesi personeline, Yenierenköy – Dipkarpaz-Belediyesi’ne, Yenierenköy Kültür Derneği, Kıbrıs Türk Kadınlar Birliği ve Girişimci Kadınlar Derneği temsilcileri başta olmak üzere projeye katkı koyan herkese teşekkür etti.

Gardiyanoğlu konuşmasında , sele sepet örücülüğü ile Karpaz dokumacılığını meslek edinecek ve kendi işini kuracak işveren kadınlara, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından asgari ücretin belli oranında destek verileceğinin ve beş yıl boyunca sosyal güvenlik desteği sağlanacağının müjdesini de verdi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de konuşmasında, Karpaz kadınlarının el emeğinin göz nurunun çok değerli olduğunu ve çok çalışkan olduklarını kaydederek, bölge kadınlarının Karpaz dokuma sanatında ve sele sepet örücülüğünde öncülük yaptığını söyledi. Kadınların emeklerinin karşılığını almalarının, hem ev ekonomisine hem de ülke ekonomisine ciddi bir katkı olduğuna dikkat çeken Töre, ‘‘Kadınların üretime ve ekonomiye katkısına sahip çıkacağız’’ diyerek projeye katkı koyanları tebrik etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu