KıbrısManşetSiyaset

Kadının fendi

“Her başarılı erkeğin arkasında bir hatun var” derler ya, kısmen o da yalan oldu. “Her başarısız kadının önünde takoz gibi bir erkek vardır” dersek fena olmaz hani. Siz bakmayın Müftü zırvalarına

‘Bilim adamı’ bilim insanı, ‘iş adamı’ da iş insanı oldu günümüzde. İyi de olmuş vesselâm. Artık ‘devlet adamı’ sözü ise özellikle İngiliz lider Margaret Hilda Thatcher’den sonra rafa kalktı ki zaten bu konuda Avrupa Birliği’nin Alman lideri Bayan Merkel de kapak yapmıştı hepimize.

Bu yıl da Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı ya, kızlar erkeklerden çok daha başarılı çıktı. Bu yıl da, geçen yıl da, herld yani gelecek yıl da öyle olacak kuvvetle ihtimâl tarihin  tekerrür açıdan. Şahsi gözlemlerimiz kadınlar ve erkekeler çok farklı. Eşdeğer mi? Allah’tan evet. Sezgiler açısından? Pek tabiî kadınların sezgileri şeytana pabucu ters giydiren cinsten. Akıl mı? Kadınlarda fazlasıyla var ki akılsız erkek çok. Bu durumun sebebini birçok eğitim sosyoloğu araştırdı ve birçok teori ortaya koydu.

İlgili teorileri okuduğumuzda esas cevabı bulamadık maalesef. Naçizane saptamamız; “eğitimde tamam ama diğer sektörlerde de ‘fırsat eşitliği’ sağlansın, kızcıklar erkeklere her türlü çakar” yönünde. Bir toplum içinde kadının spora katılımı, kadının o toplum içerisindeki genel statüsünün bir yansıması değil mi? Evet. Dünya genelinde de kadının konumu ve kendisine biçilen roller düşünüldüğünde, spor içinde kadının sporcu özelliğinden önce cinsiyetiyle değerlendirildiği söylenebilir. Özellikle 1970’lerin başından itibaren gelişen feminist akımla birlikte, kadın ve spor konusu ciddi olarak ele alınıp, tartışılmaya başlamıştır. Ve günümüz endüstriyel sporda artık kadınlar da söz sahibi. İyi ki.

Dünyaca ünlü şampiyon bayan bisikletçi Judith Arndt hafta içi bu negatif ayrımcılık merkezinde bir açıklama yaptı; “Tenis dünyasında hariç sponsorlar hep erkekleri destekliyorlar. Neden mi? Çünkü medyadaki izletme oranları bizden kat kat fazla. Başta Eurosport olmak üzere tüm spor medyası sürekli olarak negatif ayrımcılık yapıyor. Hâl böyle olunca da sponsor şirketler sürekli olarak erkek sporculara destek veriyor” dedi. Külliyen katılıyoruz! Her iki cins de aynı eforla spor yapıyorlar, eziliyorlar, aynı kan ve teri akıtıyorlar ama işler para ve reytinge geldi mi nanay!

Sonuç mu? “Her başarılı erkeğin arkasında bir hatun var” derler ya, kısmen o da yalan oldu. “Her başarısız kadının önünde takoz gibi bir erkek vardır” dersek fena olmaz hani. Siz bakmayın Müftü zırvalarına.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu