DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

AB ve Güney Kıbrıs’ta kadınlar %14 oranında düşük maaşa çalışıyor

Avrupa Eşit Maaş Günü (10 Kasım) dolayısıyla yapılan açıklamada Güney Kıbrıs’ta kayıtlı son verilere göre aynı işi yapan kadınlarla erkeklerin maaşları arasındaki fark %13.7 düzeyinin üzerinde. Avrupa Birliği’nde de kadınlar ile erkeklerin maaşları arasında %14 düzeyinde bir fark olduğuna da işaret edildi

GIYNIK ÖZEL

Güney Kıbrıs’ın Cinsiyet Eşitliği Komiseri Josephina Antoniou, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’ta kayıtlı verilere göre eşit çalışma alanında kadınlarla erkeklerin maaşları arasındaki farkın kapanmadığını belirtti.

Antoniou, bu yıl 10 Kasım’da kutlanan gün dolayısıyla yaptığı konuşmada erkeklerin her 100 Euro kazancına karşılık kadınların ortalama 86.30 Euro kazandığını söyledi.

Komiser, erkek kadın maaşları arasındaki farkın zaman geçirmeden ortadan kaldırılması gerektiğine işaret ederek, “Bugün iş dünyasında kadın sayısının artmış olmasına rağmen, ‘yapışkan zeminler’ ve ‘camdan tavanlar’ profesyonel açıdan ilerlemelerini engelliyor” dedi.

YÖNETİCİ KADIN ORANI SADECE %7

Bu arada, Avrupa’da büyük şirketlerde yönetim kurulunda görev alan kadınların sayısının %6.9’dan daha az olduğu hesaplanıyor.

Josephina Antoniou’nun bu konuda verdiği bilgiler şöyle:

“Eurostat tarafından açıklanan veriler ayrıca, yüksek yönetim pozisyonlarında çalışan kadınların bile erkeklere kıyasla %23 daha düşük maaş ödendiğini gösteriyor. Bu da kadının toplumundaki stereotip rolünün ve aynı zamanda profesyonel ayrımın kadınların istihdamda ilerlemelerinin önünde bir engel olduğunu gösteriyor.

Kadınların çalışma, aile ve profesyonel açıdan uzlaşmasının güçlendirilmesi çerçevesinde, iş gücünün verimliliğini artırmak amacıyla, iş alanlarında cinsiyet farklılıkları arasında köprüler kurulması yönünde çeşitli önlemler uygulanmalıdır. Ayrıca, çeşitli demografik zorlukların göğüslenmesi için iş ve hayat arasında daha iyi koşullar oluşturulmalıdır.”

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ
2019-2023 Kadın Erkek Eşitliği için yeni Ulusal Eylem Planı ışığında, yedi temel hedeften birinin de Kadınların Profesyonel Güçlendirilmesi ve İş-Aile Uyumu sütunu olduğunu belirten Antoniou, buna ek olarak, ara hedeflerin iş alanında sarkıntılık, cinsel tacizle mücadele, kadınların iş alanında karşı karşıya geldikleri sorunların göğüslenmesi için sosyal ortakların güçlendirilmesi olanağı, kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi ve iş alanında cinsiyet nedeniyle ayrımcılıkla mücadele olduğunu kaydetti.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu