KıbrısManşetToplum

“Kadınların emeğini görün”

El emeği göz nuru ile yaptığı el işlerini pazarlama imkânı bulamayan 78 yaşındaki Hanife Aktoy, ‘GÜZELYURT’ Gazetesi aracılığı ile Turizm Bakanlığına çağrı yaptı:

El emeği göz nuru ile yaptığı el işlerini pazarlama imkânı bulamayan 78 yaşındaki Hanife Aktoy, ‘GÜZELYURT’ Gazetesi aracılığı ile Turizm Bakanlığına çağrı yaptı:

DEVRİM DEMİR

KENDİNİ GELİŞTİRDİ
Güzelyurt’a bağlı Akçay köyünde yaşamını sürdüren üç evlat 8 torun sahibi Hanife Aktoy, yıllardır el emeği göz nuru döktüğü el işlerini satamamaktan dert yandı. Düzenlenen her festivale gittiğini, ancak eskisi gibi el işlerine ilgi olmadığını anlatan Aktoy,  göz kamaştıran el işlerini tozlu sandıklarda bekletmek zorunda kalırken, özellikle kırsal kesimlerde kadın emeklerinin görmezden gelindiğini söyledi. Genç yaşlarında da dikiş nakışa merakı olduğunu anlatan Hanife Aktoy, daha sonra katıldığı kadın kurslarında kendini daha çok geliştirdiğini ifade etti. Zamanının büyük kısmını el işlerine ayıran Aktoy, “Günlerce göz nuru döktüğüm el işlerinin elimde kalması moralimi çok bozuyor” dedi.

“HER İŞTE ÇOK EMEK VAR”
Köy kadın kurslarına katılarak kendini daha da çok geliştiren hanife Aktoy; 21 yaşında evlendiğini, iki kız bir erkek üç evlat sahibi olduğunu söyledi. Sekiz torun sahibi Hanife Aktoy, senelerce dikiş fabrikalarında çalıştığını fakat emekli olduktan sonra dikiş işlerinden kopmadığını söyledi. Köylerinin dışında en yakın köylerde açılan kadın kurslarına katıldığını kaydeden Aktoy, Kıbrıs’a özgü Lefkara işinin yanı sıra ipek kozasından birçok el işi, tablo boyama ve çanta süslemeden kapı süslerine kadar rengârenk el işlerini pazara çıkarmak istiyor. Özellikle kültürümüzün bir parçası olan Lefkara işinden birçok model üreten Aktoy’un el işlerine Kıbrıs Rum kesiminden büyük ilgi var. ‘GÜZELYURT’ Gazetesi aracılığı ile Turizm Bakanlığı’na çağrı yapan Hanife Aktoy, “Kırsal kesim köylerinde kadınlarımız ele emekleri ile birçok iş üretiyor. Turizm Bakanlığı lütfen köylerde göz nuruyla dökülen emekleri görmezden gelmesin. Yaptığımız işleri düzenlenen festivallere götürüp sergiliyoruz ama ilgi yok. Emeğimiz var bu işlerde, satamıyoruz ve yıpranıyoruz. İlgili bakanlıklar başlarını köylere çevirip emekçi kadınları desteklemeli” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu